torstaina, toukokuuta 01, 2014

Unbuntun päivitys pöytäkoneella

Päivitin pöytäkoneenkin Ubuntun.

Päivitys ei mennyt ihan mallikkaasti. Minulla on sellainen ongelma, että ainakin kaksi kertaa kolmesta, grub ei tunnista näppäimistöä ja en voi valita siitä toista käyttisvaihtoehtoa. Se käynnistää valitun käyttöjärjestelmän, kun 10 sekuntia on kulunut. Kun kone lataa usb-ajurit ja jotenkin nollaa näppiksen, se toimii Windowsissa ja Ubuntussa ongelmitta.

Ennestään koneessa oli 12.04 Ubuntu. Se latasi vähän aikaa sitten uusia päivityksiä ja sen jälkeen verkkokortti lakkasi toimimasta. Kun laitoin wiin ubs-verkkokortin koneeseen kiinni, sen sai nousemaan verkkoon. No, Ubuntu alkoi tekemään päivitystä päivittämällä ensin 12.10 versioon.

Käynnistin koneen ensin vanhalla kernelillä ja se tunnistikin verkkokortin nätisti. Hyväksyin 12.10 version päivityksen ja odottelin reilun tunnin että se tuli asennettua. Kun kone oli käynnistynyt uudestaan valitsin grubin ensimmäisen vaihtoehdon, joka oli uusin 12.04 kerneli, ei se mistä olin päivittänyt 12.10 versioon!

Sitten päivitin uudella 12.04 kernelillä uudelleen 12.10 versioon. Taas meni reilu tunti. Sen seurauksena sain koneen, joka ei käynnistynyt, vaan grub valitti puuttuvasta levystä, jonka uuid:n se listasi näytölle.

Tein seuraavaksi läppärissä buuttaavan muistitikun unetbootin-ohjelmalla ja asensin sille Ubuntu 14.04 version. Käynnistin koneen tällä tikulla ja se tunnisti laitteiston ongelmitta. Asennus tikulta käyntiin ja vähän ajan kuluttua piti sille valita käytettävät partitiot. Reilun puolen tunnin kuluttua asennus oli valmis. Kun käynnistin koneen, grub herjasi jälleen. Sen jälkeen käynnistin koneen usb-tikulta, asensin grub-rescuen ja annoin sen tutkia konetta. Se löysikin Ubuntun ja Windows-asennuksen ja alkoi hommiin.

Grub-rescue huomasi, että ensimmäiselle kiintolevylle oli jäänyt 12.10 version asentama vanha grub. Se pyysi poistamaan sen komentoriviltä, neuvoen, mitä komentoja piti antaa. Sen jälkeen se pyysi asentamaan uuden grubin ja mitä tuli vastata sen esittämiin kysymyksiin.

Nyt kone on taas käyttökunnossa ja sillä voi ladata uuden Ubuntun tai Windowsin tarvittaessa. Isotöinen urakka, mutta tulipahan tehtyä.

Miksi tämä päivittäminen on niin vaikeaa? Minulla on tässä koneessa 3 kovalevyä ja 2 SSD-levyä, joista toinen SSD-asema ja yksi kovalevy ovat erillisen SATA3-levyohjaimen perässä. Niin ja yksi DVD-asema. Nämä ovat tuonut vaikeutta, koska BIOSin mukaan käynnistysjärjestys on jotain ja kun käyttöjärjestelmä on latautunut, tuo lisäohjain onkin tunnistettu myöhemmin ja levyt näkyvät eri järjestyksessä. Uskon, että vain parilla kovalevyllä varustetun koneen päivitys menee yhtä kivuitta mitä läppärini päivitys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.