torstaina, toukokuuta 22, 2014

Prosessoripäivitys

Päivitin pöytäkoneeseen Xeon-prosessorin.

Eilen posti toi kortin, jossa sanottiin postiin saapuneen ison kirjekuoren jonka saisi hakea tänään postista klo 12 jälkeen. Suuntasin postiin tänään töiden jälkeen ja siellä odotti muhkea kirjekuori, joka oli sen muotoinen että sisällä olisi voinut olla esimerkiksi täytetty pehmoeläin.

Prosessori, jäähdytin ja lämpötahnaa

Xeon E3-1230 v2
Kotona kirjekuoresta paljastui kuplamuoviin runsaasti pakattu Intel Xeon-prosessori. Ostin boxed-version kahdesta syystä: Se maksoi vain vähän enemmän kuin Tray-versio ja sen toimitusajaksi luvattiin lyhyempi kuin Boxed-versiolle. Tosin 6 päivän arvioitu toimitusaika venyi 16 päivään.

Sammutin tietokoneen ja nypin kaapelit siitä irti. Irrotin kotelosta sivupaneelit ja nostin koneen pöydälle. Vanha prosessorijäähdytin oli helppo irrottaa ja se paljasti hyvin palvelleen Celeron-prosessorin.



Prosessori ilman pakkausta

Boxed cooleri
Coolink Corator
Vanha ja uusi prosessorijäähdytin ovat mitoiltaan ihan eri kaliiberia. Vanhalla prosessorijäähdyttimellä Celeronin lämpötila ei koskaan noussut yli 29 asteeseen, sille se oli todella sopiva.

Lisäksi prosessorin mukana tullut jäähdytin näyttää todelliselta lilliputilta massiivisen Coolink Coratorin rinnalla.

Irrotin myös emolevyn takana olevan tukilevyn, koska uusi prosessorijäähdytin käytti erilaista kiinnitystä. Ruuvasin uuden kiinnikkeen ensin paikoilleen. Sen jälkeen huomasin kiinnittäneeni prosessorikannan ympärille tulevat kiinnikkeet 90 astetta väärin päin ja ne piti asentaa uudestaan.

Seuraavaksi uusi prosessori paikoilleen sockettiin. Prosessorin päälle levitin Coolaboratory Liquid Pro -jäähdytysmateriaalia ja hiukan myös prosessorijäähdyttimen pohjaan. Koitin pitää prosessorin mahdollisimman puhtaana, jotta esimerkiksi sormista irtoava rasva ei haittaisi lämmön siirtymistä prosessorin headsprederista jäähdytyssiiliin.



Vanha Celeron

Vanha Artic cooling jäähdytin


Prosessorijäähdytin paikoillaan
Kiristin prosessorijäähdyttimen paikoilleen ja sen jälkeen mukana tullut 120 mm tuuletin laitettiin takaisin sen jäähdytysripojen väliin. Lopuksi tuulettimen virtakaapeli kiinni CPU-tuuletinliittimeen ja muutos oli valmis.

Laitoin koneen päälle ja molemmat tuulettimet pyörähtivät liikkeelle. Prosessorin lämpötila nousi nopeasti 41 asteeseen. Olin jo huolissani, mutta lämpötila näytti pysyvän siinä muutaman asteen murto-osan tarkkuudella. Kone myös tunnisti välittömästi prosessorin oikein. Olin tosin flashannyt siihen uusimman BIOS-tiedoston heti kun tilasin uuden prosessorin ja olin tarkistanut että emolevyni tukee tätä prosessoria.

Kone käyttövalmiina
Laitoin koneen jauhamaan erilaista laskentaa loppuillaksi ja prosessorin eri ytimien lämpötila vaihteli 46 ja 49 asteen välillä täydessä rasituksessa.

Kone tuntui toddella paljon ripeämmälle ja saatoin tyytyväisenä todeta päivityksen tuoneen kaivattua lisäpuhtia tähän sotaratsuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.