sunnuntai, syyskuuta 16, 2012

WLAN-verkon topologian muuttaminen

Minulla on WLAN-verkko, jossa on kaksi DD-WRT tukiasemaa talomme eri kerroksissa. Tukiasemat muodostavat oman aliverkon 192.168.1.X -avaruuteen. Valitettavasti kiinteä verkkoni on luotu 192.168.100.Y -avaruuteen ja tästä on seurannut joitain ongelmia:
  • Playstation 3 ei näe WLAN-verkossa ollessaan verkossa olevaa Mediatomb-palvelinta. Pleikkari pitää kytkeä paikallisverkkoon kaapelilla, jotta se on samassa aliverkossa ja löytää DLNA-jaon.
  • Samsung -älypuhelin ei löydä televisiota, koska ne ovat eri aliverkossa eikä sitä voi käyttää television kaukosäätimenä. Televisiossa ei ole minkäänlaista WLAN-tukea.
Oletuksenahan DD-WRT asentaa laitteen siten, että se jakaa DHCP-osoitteet omasta takaa ja luo näin uuden 19.168.1.X  langattoman aliverkon.

Päätin muuttaa WLAN-verkon topologiaa, mutta koska DD-WRT asetuksia on paljon, en meinannut heti keksiä, miten muutos tulee tehdä. Löysin onneksi seuraavat Wiki-sivut, jossa asia on perusteellisesti selitetty:

Tein siis Wireless Access Point -ohjeen mukaan, mutta siten, että molemmat DD-WRT tukiasemat ovat access point -asetuksilla, eli niissä ei ole DHCP-palvelua päällä vaan ne toimivat DHCP forwarder tilassa. Tukiasemat ovat toisiinsa yhteydessä LAN-portin kautta. Lisäksi konfiguroin niille kiinteät IP-osoitteet ja muutin toimitatilaksi "Bridged".

Nyt kaikki verkon laitteet ovat samassa aliverkossa ja vain ADSL-modeemin DHCP-palvelin jakaa osoitteita verkon laitteille. Näin ei ole väliä, ovatko ne siihen yhteydessä langattomasti vai langattomasti. Järjestely vastaa karkeasti tätä DD-WRT Wikin kuvaa:

Järjestelyn lisäetuna kaikki Linksys-laitteen portit (4xLAN ja WAN) toimivat samalla tavalla "tyhmänä" reitittimenä, jolloin niistä voi jakaa yhteyden kuten laitteen tilalla olisi tavallinen kytkin. Tuo WAN-portti pitää muistaa kytkeä erikseen asetuksista päälle (Setup > WAN Port > Assign WAN Port to Switch: Checked).
Assign WAN Port to Switch

Jos teet monitukiasema WLAN-verkon, kannattaa tukiasemien käyttämäksi kanavaksi muistaa valita eri taajuus, jotta ne eivät häiritse toisiaan. Itse verkon nimeksi (SSID) tulee laittaa sama nimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.