sunnuntaina, joulukuuta 11, 2011

Työaseman hiljentäminen

Sain postista tilaamani hiljaiset Noactua-tuulettimet.
Hiljaiset tuulettimet

Tuulettimien erikoisuus on vain 6.8 desibbelin äänitaso. Se on saavutettu muutamalla innovaatiolla. Ensinnäkin tuulettimien pyörimisnopeus on vain 500-700 kierrosta minuutissa. Toiseksi tuulettimien lapojen päät on viistetty, jotta ne aiheuttaisivat vähemmän pyörteilyä ja ääntä. Kolmas innovaatio liittyy nestelaakerointiin, jota Noctua kutsuu nimellä SSO-bearing.

Vaikka markkinoilta löytyy edullisempiakin tuulettimia, Noctua antaa omilleen 6 vuoden takuun. Niiden laatu on ensiluokkainen ja muoviosissa ei ole teräviä reunoja lainkaan.

Kotelossani on sen valmistajan, Fractal Designin tekemät tuulettimet.
Yksi alkuperäisistä tuulettimista
Tuuletin on hiukan hankala irrottaa valmiiksi kasatusta koneesta, mutta tilaa on juuri riittävästi.
Vanha tuuletin poistettu

Olen pyyhkinyt tuulettimessa olevat pölyt tässä vaiheessa
Tuulettimien tarkkoja tietoja en tiedä, mutta ne pyörivät 1300 kierrosta minuutissa ja pitävät juuri ärsyttävän paljon ääntä.

Uusi tuuletin sisältää adapterin MOLEX-virtaliittimeen, vastuksen, joka pudottaa sen kierrosnopeutta laskemalla nimellisjännitettä sekä ruuvit ja kumitapit, joilla tuulettimen voi kiinnittää paikoilleen.
Tuuletinpaketin sisältö

Kotelon etuseinässä on paikat lisätuulettimille, joiden tehtävänä on pitää asennetut kovalevyt viileinä. Tuuletin kiinnitetään kehikkoon, joka ruuvataan etupaneliin luukun taakse.
Tuulettimen kiinnitys kehikkoon. Tuulettimen ilmanvirran suunta pitää olla koneen sisälle.

Ensimmäinen kehikko paikoillaan

Kaikki valmista
Kun tuulettimet olivat paikoillaan ja johtojen kytkennät oli tarkistettu, oli aika testata tuulettimien toiminta. Kone lähti normaalisti päälle ja kaikki tuulettimet alkoivat pyöriä. Ilmavirta kulki koneen edestä taakse, kuten halusinkin.

Tuulettimien aiheuttama ääni on paljon hiljaisempi kuin Fractal Designin (hiljaisten) tuulettimien tuottama ääni. Nyt prosessorituulettimeni, joka on Noctua NH-D1,ääni kuuluu ulos kotelosta. Sen tuottama ilmavirta suhisee isokokoisen jäähdytysrivaston välistä tuottaen ääntä.

Vaikuttiko tuulettimien vaihto lämpötilaan?

Prosessorin lämpö näyttää tällä hetkellä  +34.5°C joka on puolen asteen tarkkuudella sama kuin ennen muutosta. Emolevyllä oleva sensori sanoo sen olevan +36.0°C, joka on 4 astetta enemmän kuin vanhoilla tuulettimilla.

Mielestäni onnistunut päivitys, jonka seurauksena tietokoneen käyttäminen on entistä miellyttävämpää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.