lauantaina, joulukuuta 31, 2011

Sovitin UPSille

Uuden Biltema-akun liittimet ovat 4,8 mm leveät, kun alkuperäisen UPS-akun liittimet ovat 6,3 mm leveät. Pirkan sähköhuolto auttoi tekemällä sovittimen, jonka toisessa päässä on 4,8 mm abiko-liitin (virallinen nimi lienee kaapeliliitin ST-064) ja toisessa päässä 6,3 mm lattaliitin (laattapistoke ST-075).
Sovitin on kaksi liitintä ja pätkä joustavaa sähköjohtoa

Tarvittavat liittimet: 4,8 mm kaapeliliitin ST-064 ja 6,3 mm laattapistoke ST-075

Sovitin sopii akkuun kuin valettu

Myös toinen pää asettuu UPSin liittimiin ongelmitta

Akku menee paikoilleen ja johdot mahtuvat hyvin niille varattuun tilaan

Lopuksi akkutilan kansi kiinni

UPS laitekaappiin ja kun laitan virrat päälle, se napsauttaa akun päälle testatakseen sen varausta

Lopuksi UPS siirtyy verkkovirtaan ja on toimintavalmis

NAS UPSin takana suojattuna sähkökatkoksilta
Laitekaapissa kaikki hyvin: UPS paikoillaan uudella akulla varustettuna. NAS toimii normaalisti ja sen jakama levypakka on jälleen turvassa sähkökatkoksilta.

keskiviikkona, joulukuuta 28, 2011

Android testaus

Tämä viesti lähtee Samsung Galaxy note -puhelimesta, blogger-droid asiakasohjelmalla.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Sähkökatko


Illalla 27.12. meiltä oli sähköt poikki vajaan kaksi tuntia. Istuttiin kynttilänvalossa polttamassa takkaa ja syötiin takassa paistettua makkaraa iltapalaksi.


Kävin hakemassa lähikaupasta kynttilöitä, makkaraa ja pattereita taskulamppuihin. Kilometrin päässä sähköt toimivat normaalisti ja kauppa oli normaalisti auki. Oli outoa palata takaisin meidän alueelle, jossa oli kuolemanhiljaista ja kaikki talot pimeänä. Vain myrskytuuli ulvoi nurkissa ja metsässä.

Makaronilaatikkokin pääsi lopulta paistumaan, kun sähköt ilta kahdeksan jälkeen palasivat. Yöllä sähköt olivat ilmeisesti katkotta päällä.

Telkkarin korjausasia etenee (hitaasti)

Eilen aamulla oli puhelimeeni saapunut tekstiviesti, jonka mukaan Infocare on vastaanottanut televisioni korjaustyön ja korjaukselle annettu tunnusnumero. Tekstiviestissä pyydettiin soittamaan Infocaren numeroon sopiakseni huollosta tarkemmin.

Pystyin soittamaan heille takaisin vasta iltapäivällä. Noin 20 minuutin jonotuksen jälkeen sain kiinni naisihmisen, joka totesi, että täältähän tämä huotovaraus löytyy, mutta sinä ei ole teknikon nimeä. Sopisiko minulle, että teknikko soittaisi minulle suoraan? Tämähän sopi, mutta miksi minun piti saada tekstiviesti ja soittaa heidän palveluunsa, jotta voisin antaa teknikolle luvan soittaa samasta asiasta?

Ainoa uusi tieto oli se, että televisio tullaan korjaamaan paikan päälle.

Reilun tunnin kuluttua miesteknikko soitti ja kyseli, mikä televisiota vaivaa. Kerroin saman kuvauksen, jonnka olin jo viime viikolla kertonut Infocareen ensimmäistä kertaa olessani heihin yhteydessä. Kaveri sanoi, että hän tilaa varuiksi uuden äitilevyn televisioon. Sen saaminen kestäisi noin viikon. He olisivat uudestaan yhteydessä kun varaosa on saapunut.

Sain puolen tunnin päästä uuden tekstiviestin, jossa sanotaan, että he ovat tilanneet varaosia laitteeseeni ja korjauksen valmistumisarvio on nyt 3-5 työpäivää.



tiistaina, joulukuuta 27, 2011

Uusi akku UPSiin

Kävin Motonetissä katsomassa vaihtoakkua UPSin akun tilalle. Motonetissä on myytävänä samanlainen akku. Heiltä juuri oikeat akut olivat nyt loppuneet. Uusien piti olla saatavilla jo tänään, mutta myyjä sanoi että voi mennä ensi viikkoon ennenkuin saavat hyllyyn niitä.

Ajoin seuraavaksi Biltemaan ja sieltä vastaava akku 80410 löytyi. Hyllyssä oli ollut pitkä rivi juuri näitä akkuja, mutta jäljellä oli noin kolme kappaletta (ja yksi aukirevitty paketti).

Biltema tuote 80-410
Uusi akku vastaa ulkomitoiltaan tarkasti alkuperäistä
Tästä näkee, että liittimien leveys on erilainen

Akun hinta on 18,99 euroa, joka kassalla pyöristyy tasan 19 euroon. Uuden akun mitta, jännite ja speksit vastaavat täysin vanhaa akkua. Ainoa ero on liittimien leveydessä, alkuperäiset ovat 6,3 mm leveitä abiko-liittimiä ja uudet 4,8 mm leveitä abikoja.

Akut rinnakkain
Sujautin akun UPSin sisälle, ja painoin johtojen liittimet kiinni akussa oleviin kiinityskynsiin. Ainakin UPS lähti päälle ja tuntui alkavan ladata akkua. Pitää katsoa, jos saisin hankittua sopivat sovitteet noille liittimille, koska seuraavassa akussa voi olla tuo leveämpi liitin. Pihdeillä nuo johdon päissä olevat abiko-liittimet olisi voinut survoa kapeampiin liittimiin kiinni. Siihen pitää turvautua, mikäli UPSin toiminnassa ilmenee ongelmia.

maanantaina, joulukuuta 26, 2011

Sähkökatkoja

Tänään on myrskynnyt reippaasti ja tuuli on myös katkonut sähköjä. En muista, että meidän täällä asumisaikana olisi koskaan ollut näin kovaa myrskyä.

Samalla tuli todistettua, että UPSini akku on ihan lopussa. Kun sähköt katkesivat, meni UPSin linja heti alas ja NAS-serveri simahti pimeäksi. Vielä kesällä se selvisi 5 minuutin sähkökatkoksesta vanhan NASin kanssa.

UPS on APC Back-UPS CS 500.
UPS irrotettuna sähköstä
Sen sisällä näyttää olevan tavallinen huoltovapaa 7.2A lyijyakku. Se on kytketty kahdella perus-puristeliittimellä UPSiin.
Akku irtoaa pohjassa olevan luukun kautta
Purkamiseen ei tarvita työkaluja. Akulle on sivulle liukumalla avattava luukku laitteen pohjassa.


Akku (alkuperäinen tietääkseni, UPS on ostettu käytettynä) on Excide merkkinen.
Akku ulosotettuna
Pitää alkavalla viikolla käydä kysymässä, josko vastaavan akun saisi edullisesti Biltemasta tai muista autoliikkeistä. APC-varaosana se maksaa melkein viisikymppiä.

perjantaina, joulukuuta 23, 2011

Nopeaa toimintaa

Jätin verkkokaupan sähköpostiin kysymyksen telkkarin ostokuitista kahden jälkeen. Noin tunnin kuluttua kuitti odotti sähköpostissani pdf-versiona!

Verkkokauppa on aina ollut takuuasioissa esikuva muille suomalaisille kaupoille. En voi olla kuin tyytyväinen nopeaan palveluun.

Telkkari pimeni

Televisio pimeni tällä viikolla. Kun sen laittaa päälle, se sytyttää paneelin LED-taustavalon noin pariksi sekunniksi ja sen jälkeen sammuttaa sen. Sitten se sytyttää taustavalon pariksi sekunniksi ja sammuttaa sen. Edes SmartTV-logo ei ilmesty näytölle. Tämä kierre jatkuu loputtomiin.

Irrotin kaikki johdot ja lisälaitteet televisiosta ja sammutin sen pois virrasta yli tunnin ajaksi, mutta se toimi aivan yhtä huonosti kun sen kytki uudelleen päälle.


Kun eilen soitin Samsungin tukeen, sieltä sanottiin, että he sulkevat palvelunsa klo 18. Kello oli 18.02.

Tänään soitin Infocareen, joka huoltaa Samsungin televisiot. He lupasivat palata asiaan, korjataanko laite paikan päällä vai pitääkö se lähettää jonnekin korjattavaksi.

En löytänyt televison ostokuittia ja yritin soittaa Verkkokaupan asiakaspalveluun, löytyykö kuitti heidän järjestelmästään. Puolen tunnin jonotuksella ei päässyt puhelinpalvelusta läpi. Siellä näyttäisi olevan kohtuullinen ruuhka näin joulun alla.

Edessä joulu ilman televisiota.


perjantaina, joulukuuta 16, 2011

Muistit saapuivat

Kävin hakemassa verkkokaupasta tilaamani muistikitin. Vaihdoin ECC-muistit halvempaan tavalliseen DDR3 muistiin.

NASista virrat pois, emolevyn etureunassa olevat ruuvit löysälle, kaapelit irti emolevyltä ja emolevy esille. Sen jälkeen vaihdoin uudet muistit paikoilleen ja kasasin laitteen päinvastaisessa järjestyksessä.

Kone tunnisti uudet muistit ja käynnistyi, mutta valitti RAID-pakasta. Kun tarkastelin virheilmoitusta, tajusin, että RAID-ohjaimen kaapeli oli jäänyt irti. Kun kiinnitin kaapelin paikoilleen, käynnistyi kone normaalisti.

Muisti tunnistuu hienosti (integroitu näytönohjain haukkaa kokonaismäärästä 128 megatavua):
# free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       8064400     516940    7547460          0      55136     181152
-/+ buffers/cache:     280652    7783748
Swap:      9380860          0    9380860


Nyt laite on laitekaapissa ja saa palvella huushollia sieltä käsin.

maanantaina, joulukuuta 12, 2011

Ubuntun siirtäminen

Koska 4 gigatavun USB-muisti oli täyttynyt jo 97% täyteen, päätin siirtää asennuksen USB-kovalevylle, joka on ollut tyhjän panttina pidempään.
Ulkoinen USB-kovalevy

Buuttasin MicroServerin USB DVD-asemalta Ubuntu DVD -levyllä ja kopioin muistitikun sisällön USB-kovalevylle. Lopuksi komensin asentamaan grubin USB-levylle.

Grub valitti sda-levystä jotain ja kun käynnistin konetta, se valittikin RAID-aseman olevan rikki! Tuo USB-levy näkyi sgd-asemana. Ubuntu pudottautui shelliin, josta komensin fsck:aamaan raid-pakan. Onneksi se osasi toipua tuosta virheestä. Testasin vielä vanhalla USB-muistitikulla koneen käynnistämistä ja se toimi normaalisti.

Kone ei käynnistynyt USB-levyltä. grup sanoi vain grub error, jos muistan oikein.

Asensin sitten Ubuntun DVD-levyltä, jolloin vain uusi USB-levy oli koneen sisäisessä USB-paikassa asennettuna. Sammutin koneen ja nyppäsin SATA-ohjaimesta kaapelit asennuksen ajaksi irti, jotta grub ei varmasti sekoilisi asematunnusten kanssa.  Asennus meni loppuun, mutta kone ei käynnistynyt normaalisti. Virhe oli kutakuinkin sama kuin ensimmäisellä siirtoyrityksellä.

Loin USB-levyn alkuun pienen /boot-osion (55 MB) ja sen perään root-osion ja 9 GB swap-osion. Merkkasin vielä fdiskillä boot-osion buuttavaksi (bootable flag).
Ubuntun asennus menossa USB-kovalevylle

Kolmannen DVD-asennuksen jälkeen kone käynnistyi kauniisti ja saatoin sen jälkeen piilottaa USB-levyn koneen sisälle. Se tuli yläosan massamuistipaikkaan, siellä olevan kovalevyn päälle.

sunnuntai, joulukuuta 11, 2011

NAS: BIOS-päivitys

Latasin päivitetyn BIOSin, jossa myös MicroServerin viides ja kuudes SATA-portti saadaan ACHI-tilaan eikä niitä ajeta legacy IDE -moodissa.
Kaikki SATA-portit ACHI-tilassa

Näin kaikki SATA-levyt voivat toimia täydellä nopeudella.

$ cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md0 : active raid5 sda1[0] sde1[4] sdd1[3] sdb1[1] sdc1[2]
      7814051840 blocks super 1.2 level 5, 512k chunk, algorithm 2 [5/5] [UUUUU]
      [==============>......]  resync = 74.5% (1457175700/1953512960) finish=528.6min speed=15648K/sec
     
unused devices:


Kun viides RAID-pakan levy toimi IDE-moodissa, tuo resync eteni noin 10000K sekunnissa vauhdilla.

Ohje BIOS-päivitykseen löytyy täältä, sekä miten BIOS-asetukset tulee laittaa.

NASin päivitys

Hain perjantaina myös suurimman osan uuden NASin komponenteista.

Tärkeimpänä on Hewlett-Packardin MicroServer, joka saapui siistissä pahvilaatikossa.
Paketissa on sekä UK että suomalainen virtakaapeli
palvelin kätkettynä erilliseen muovipussiin
Kuten olin muiden blogeista lukenut, on laite laadukkaan oloinen. Se on suurimmalta osalta metallia ja maalattu mattamustaksi.
Palvelin edestä

Lukon avaimet roikkuvat takapanelin pussissa

Etuluukku avattuna
SATA-levykehikko ilman kovalevyä

Vakiona tuleva kovalevy
Palvelin tulee varustettuna 1 GB keskusmuistilla ja yhdellä 250 GB SATAII-kovalevyllä. Kovalevyt kiinnitetään neljällä ruuvilla muviseen kehikkoon, joka työnnetään palvelimessa olevaan kiintolevykehikkoon. Kehikko on hot-swappable, eli sopivalla ohjelmistolla rikkoutuneen kovalevyn voi vaihtaa myös laitteen ollessa toiminnassa, virrat päällä.

Uudet levyt tulivat myös kaupasta. Tilasin kolme uutta ja vanhassa D-linkin NASissa oli lisäksi kaksi identtistä Western Digital Green 2TB SATAII-levyä.
Lisää tallennustilaa

Levy kiinnitettynä kehikkoon


Uudet levyt kiinnitetään muovikehikkoon ja siitä palvelimeen. Viides levy menee kotelon yläosassa olevaan massamuistipaikkaan 3,5 => 5 1/4 tuuman adapterilla.

Jouduin valmistelemaan levyjä ennen RAID-pakan luomista, koska osalla ei ollut lainkaan partitioita ja osalla partitio oli primääri tai ns. Extended-osioituna. Sitä varten käynnistin Ubuntun USB-DVD -asemalta ja osion levyt siellä samalla tavalla. Näin saatoin varmistua siitä, että erilainen osiointi ei aiheuttaisi RAID-pakan hidastumista levyjen erilaisen geometrian tuoman viiveen vuoksi.

Lopuksi asensin Ubuntun 64-bittisen 11.10 serveriversion. Itse käyttöjärjestelmä tuli SanDisk Cruzer 4 GB muistitikulle, jonka voi asentaa kotelon sisällä olevaan USB-liittimeen.

RAID 5 -levypakka jättää vapaaksi noin 7,2 teratavua tilaa. Siitä tein kotihakemiston. Sinne mahtuu mukavasti varmuuskopioita ja voin siirtää valokuvia ja kotivideoita kamerasta ja puhelimista.

$ df -hPT
Tied.järj.  Tyyppi    Size  Used Avail Use% Liitospiste
/dev/sdf1     ext4    3,7G  3,4G  142M  97% /
udev      devtmpfs    426M  8,0K  426M   1% /dev
tmpfs        tmpfs    174M  260K  174M   1% /run
none         tmpfs    5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
none         tmpfs    435M     0  435M   0% /run/shm
/dev/md0      ext4    7,2T  294G  6,6T   5% /home

Ylläolevasta tulosteesta näkee, että olen jo palauttanut melkein 300 GB tiedostoja uudelle palvelimelle. Näin ison RAID-pakan luominen kestää reilun 18 tuntia, mutta samaan aikaan voi koneella koko ajan työskennellä.

Varmuuskopioiden palautus menossa
Laite on varsin hiljainen ja sen takapanelissa oleva 120 mm tuuletin pyörii hitaasti pitäen laitteen miellyttävän hiljaisena. Prosessorin lämpötila on pysytellyt 30-32 asteen välillä, muita sensoreita ei Ubuntu tunnista.

Koska en vielä saanut tilaamaani muistikittiä, toimii palvelin toistaiseksi tuolla vakiolla 1GB muistilla. Se pieksää vanhan D-Link DNS-323 NAS-purkin mennen tullen. Siitä saattoi keskusmuisti loppua kesken ison rsync-kopioinnin aikana. Nyt muisti ei ole ollut lähelläkään loppumista.


Halpa sähkömittarini sanoo sen haukkaavan palvelimen käynnistyessä korkeimmillaan 84 Wattia, mutta normaalikäytössä kulutus pyörii 40 ja 55 Watin välillä. Tuo on miltei sama luku, jonka D-Link DNS-323 kulutti saman mittarin mukaan kahdella kovalevyllä ja 233 MHz ARM-prosessorillaan!

Sähkönkulutus 45 Wattia
Sähkönkulutus 55 Wattia

Minusta on todella fiksua, että palvelimen etuseinässä on sekä levynkäytön indikaattori-led, mutta myös led, joka kertoo fyysisen verkkoyhteyden aktiivisuudesta. Kaikissa koteloissa voisi olla vastaava innovaatio.

Työaseman hiljentäminen

Sain postista tilaamani hiljaiset Noactua-tuulettimet.
Hiljaiset tuulettimet

Tuulettimien erikoisuus on vain 6.8 desibbelin äänitaso. Se on saavutettu muutamalla innovaatiolla. Ensinnäkin tuulettimien pyörimisnopeus on vain 500-700 kierrosta minuutissa. Toiseksi tuulettimien lapojen päät on viistetty, jotta ne aiheuttaisivat vähemmän pyörteilyä ja ääntä. Kolmas innovaatio liittyy nestelaakerointiin, jota Noctua kutsuu nimellä SSO-bearing.

Vaikka markkinoilta löytyy edullisempiakin tuulettimia, Noctua antaa omilleen 6 vuoden takuun. Niiden laatu on ensiluokkainen ja muoviosissa ei ole teräviä reunoja lainkaan.

Kotelossani on sen valmistajan, Fractal Designin tekemät tuulettimet.
Yksi alkuperäisistä tuulettimista
Tuuletin on hiukan hankala irrottaa valmiiksi kasatusta koneesta, mutta tilaa on juuri riittävästi.
Vanha tuuletin poistettu

Olen pyyhkinyt tuulettimessa olevat pölyt tässä vaiheessa
Tuulettimien tarkkoja tietoja en tiedä, mutta ne pyörivät 1300 kierrosta minuutissa ja pitävät juuri ärsyttävän paljon ääntä.

Uusi tuuletin sisältää adapterin MOLEX-virtaliittimeen, vastuksen, joka pudottaa sen kierrosnopeutta laskemalla nimellisjännitettä sekä ruuvit ja kumitapit, joilla tuulettimen voi kiinnittää paikoilleen.
Tuuletinpaketin sisältö

Kotelon etuseinässä on paikat lisätuulettimille, joiden tehtävänä on pitää asennetut kovalevyt viileinä. Tuuletin kiinnitetään kehikkoon, joka ruuvataan etupaneliin luukun taakse.
Tuulettimen kiinnitys kehikkoon. Tuulettimen ilmanvirran suunta pitää olla koneen sisälle.

Ensimmäinen kehikko paikoillaan

Kaikki valmista
Kun tuulettimet olivat paikoillaan ja johtojen kytkennät oli tarkistettu, oli aika testata tuulettimien toiminta. Kone lähti normaalisti päälle ja kaikki tuulettimet alkoivat pyöriä. Ilmavirta kulki koneen edestä taakse, kuten halusinkin.

Tuulettimien aiheuttama ääni on paljon hiljaisempi kuin Fractal Designin (hiljaisten) tuulettimien tuottama ääni. Nyt prosessorituulettimeni, joka on Noctua NH-D1,ääni kuuluu ulos kotelosta. Sen tuottama ilmavirta suhisee isokokoisen jäähdytysrivaston välistä tuottaen ääntä.

Vaikuttiko tuulettimien vaihto lämpötilaan?

Prosessorin lämpö näyttää tällä hetkellä  +34.5°C joka on puolen asteen tarkkuudella sama kuin ennen muutosta. Emolevyllä oleva sensori sanoo sen olevan +36.0°C, joka on 4 astetta enemmän kuin vanhoilla tuulettimilla.

Mielestäni onnistunut päivitys, jonka seurauksena tietokoneen käyttäminen on entistä miellyttävämpää.

tiistaina, joulukuuta 06, 2011

NAS 2.0 suunnitelmia

Tutustuin netissä Hewlett-Packardin MicroServeriin ja siitä lähtien en ole saanut ajatuksiani väistymään siitä, että tuollainen pikkupalvelin olisi erinomainen lähtökohta tehokkaalle, mutta vähävirtaiselle NAS-palvelimelle.
HP MicroServer, levykehikko avattuna

Tekniset tiedot:
  • Prosessori:  AMD Turion II Neo N40L (1.5GHz), Dual Core, 13 W TDP (Supports AMD64 technology, originally called x86-64, is a set of extensions that allows the CPU to run as a 64-bit microprocessor)
  • AMD RS785E/SB820M chipset
  • 2 DIMM-muistipaikkaa, max 8 GB EEC DDR3 1333 
  • Embedded AMD SATA -ohjain, 6 SATA II -porttia, joista yksi eSATA-portti laitteen takapanelissa
  • 4 sisäistä SATA II -massamuistipaikkaa, max 8 TB (4x2TB levyillä)
  • NC107i PCI Express Gigabit Ethernet palvelinverkkokortti
  • Kaksi lisäkorttipaikkaa.
    • Slot 1: PCI-Express Gen 2 x16 connector with x16 link
    • Slot 2: PCI-Express Gen 2 x1 connector with x1 Link
  • Seitsemän USB 2.0 porttia: 4 etuseinässä , 2 laitteen takana, 1 emolevyllä
  • 150 Watin virtalähde
  • Minitorni
 Laitoin seuraavat rojut tilaukseen:


Tilaus NAS-tavaroille

Pääsen asentamaan palvelinta ehkäpä jo ensi viikonloppuna? Tosin virheenkorjaavat EEC-muistit osoittavat varastosaldoksi nollaa, joten voipi mennä useampi viikko, ennnenkuin romppeet todella ovat käsissäni.

Muutama linkki laitteeseen liittyen: