lauantaina, marraskuuta 12, 2022

Vic-20 moduulin rakentaminen

Olen opetellut juottamista ja halusin kokeilla tehdä jotain hyödyllistä. Olen etsinyt sopivaa projektia ja sellainen löytyi PCBWay-palvelun jaetuista projekteista. Moduulin nimi on DYI COMMODORE VIC-20 GAME CARTRIDGE for 8x 8KB ROMs.

Kyseessä on yksinkertainen piirikortti, jonne pitää juottaa kolme vastusta, yksi kondensaattori, yksi IC-kanta, kaksi jumpperiliitintä ja kolmen dippikytkimen moduuli. Lisäksi moduulissa on paikka reset-painikkeelle, mutta sen lisääminen on valinnaista, eli moduuli toimii myös ilman sitä. Ideana on, että otetaan 8 kappaletta erilaisia Vic-20 ohjelmia ja poltetaan niistä eprom muistille kokoelma, josta voi kortin dipeillä ja jumpperilla valita, mikä ohjelma käynnistyy. Eprom on siis uudelleenkirjoitettava muistipiiri, joka säilyttää muistinsa kun laitteesta sammutetaan virta.

Piirikortti edestä ja takaa

 

Tilasin PCBWayltä 5 samanlaista moduulin piirikorttia ja Mouserilta muut komponentit. Piirikortit tulivat kiinasta vajaassa viikossa, joten kun sain muut komponentit, pääsin kokeilemaan moduulin kasaamista.

Aluksi pudistin piirikortin isopropanolilla. Aloitin juottamalla vastukset, jotka ovat samanlaisia 10K perusvastuksia. Sen jälkeen juotin 100 nf keraamisen kondensaattorin paikoilleen. Sitten eprom-piirin IC-kannan. Sitten jumpperiliittimet ja lopuksi dippikytkimen. Minulla ei ole sopivaa painonappia, joten se jäi moduulista pois.

Juottaminen alkamassa

Vastukset paikoillaan

IC kanta juotettu paikoilleen

Kanta ja keraaminen kondensaattori lisätty

Piirikortti on valmis

Kun itse piirikortti oli valmis, oli aika polttaa eprom. Latasin projektisivun tarjoaman esimerkki-koosteen ja poltin sen ST Microelectronicsin M27C512-piirille. 


 

Eprom-piirille kirjoitetaan

 

En ole ennen käyttänyt XGecu Pro TL 866II-Plus ohjelmointilaitetta, joten sekin tuli testattua samalla. Minirpo halusi että laitteen varusohjelmisto (firmware) päivitetään ensimmäisellä käynnistyksellä uudempaan versioon, jonka sallin ja sen jälkeen se oli käyttövalmis.


Kun Eprom on poltettu, verifioin, että piiriltä luettava ohjelma vastaa sinne poltettua ja minipro-ohjausohjelman mukaan näin olikin.

Lopuksi kortti piti testata asentamalla se Vic-20 koneeseen. Kun koneeseen kytki virran, käynnistyi sen ensimmäisessä muistipaikassa oleva peliohjelma Raid on Fort Knox (1982). Kun koneen sammutti ja vaihtoi ensimmäisen dip-kytkimen päälle asentoon, käynnistyi toinen peliohjelma Galaxian (1983) ja niin edelleen.

Moduuli Vicin portissa

Sehän toimii!



 

Koska tähän koneeseen on entinen omistaja asentanut reset-painikkeen, ei moduulilla olevalle reset-painikkeelle ole juurikaan tarvetta.

Koska eprom on omalla kannallaan, ei eri ohjelmien käyttämiseksi ole pakko tehdä lisää moduuleita. Riittää, että vaihtaa kortilla olevan eprom-piirin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.