lauantaina, marraskuuta 12, 2022

Retrobrighting eli muovin valkaisu kemiallisesti

Päätin valkaista parhaan Commodore 64C -koneeni käyttäen hydroperoksidia. Kone ei ole vaikeasti, mutta kuitenkin jo selkeästi kellastunut. Ostin hydroperoksidia pullollisen (1 l) ja laitoin ensin näppäimet puoleen litraan liuosta sellaisenaan ulos aurinkoon. Liuoksen vahvuus on 11,9% pullon etiketin mukaan. En lisännyt seokseen vettä.






Näppäimistä osa oli kellastunut selkeästi, kun taas osa oli edelleen selvästi vaaleita ja vain vähän kellastuneita.


Annoin näppäinten olla hydroperoksidi-liuoksessa kaksi päivää auringossa, jonka jälkeen toin ne sisälle ja huuhtelin ne runsaalla vedellä. Prosessin aikana astian kanteen tiivistyi runsaasti pisaroita ja näppäinten pinnalla näkyi runsaasti pieniä kuplia.

Kääntelin astiaa aina kahden tunnin välein, jotta kaikki näppäimet saisivat tasaisesti suoraa auringonpaistetta. Altaan alla käytin pahvia, jonka olin päällystänyt foliolla, jotta varjoalueita jäisi mahdollisimman vähän.

Erikoista kyllä, näppäimistä näkee, että osa on sävyltään kellertävää muovia ja osa on siniseen taittavaa, valkoisempaa muovia. Joko näppäimistö on alun perin koottu kahdesta näppäinerästä tai joku on aikaisemmin korvannut koneen näppäimet osittain eri koneista.


Koneen rungon laitoin isoon astiaan, jonne kaadoin lopun hydroperoksiliuoksen ja sen lisäksi Vanish Super Oxi -puhdistusainetta. Lisäksi altaaseen tuli ehkä 15 litraa lämmintä vettä.


Super Oxi ja hydroperoksidi reagoivat voimakkaasti ja altaassa näkyi välittömästi selkeä porina, jossa kuplia ja vaahtoa syntyi runsaasti.


Toisena päivänä havaitsin, että kuorien päälle painoksi laittamani teräspultit olivat alkaneet ruostua ja vedessä oli sekä saostumaa, että ruosteen värjäämiä kohtia.

Kun poistin osat liuoksesta, ruostetahrat lähtivät muovista pienellä hankaamisella, eikä pysyvää vahingoittumista tapahtunut.


Pesin osat huolellisesti ja lopuksi käsittelin ne 303 Airpospace Protectant UV-suoja-aineella. Kun kone tuli kastattua, se oli lähes uudenveroinen ja muoviosat olivat vaalentuneet huomattavasti alkuperäisestä.


Itse voin suositella nestemäisen hydroperoksidin käyttöä muovin valkaisemisessa. Jos käyttää hiusten vaalentamiseen tehtyä voidetta, se ilmeisesti vaalentaa muovin nopeammin, mutta vaarana on muovin raidoittuminen tai pinnan "marmorisoituminen", jolloin lopputulos ei ole tasainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.