sunnuntai, marraskuuta 16, 2014

Chrome OS:n ohittaminen

Huomautus: laitteen modifiointi epää sille myönnetyn takuun ja jos et ymmärrä, mitä teet, voit saattaa laitteen toimimattomaan tilaan, josta sen kuntoonsaaminen ilman kalliita erityislaitteita ja -taitoja on mahdotonta.

Kannattaa aloittaa tekemällä täydelliset varmuuskopiot omista tiedostoista ja lisäksi tarvitaan paperiliitin, kaksi 4 GB muistitikkua tai muistikorttia ja pieni ristipää ruuvimeisseli.

Ubuntun asentaminen

Proseduuri on kuvattu täällä: http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=194362

Tee ensin laitteen käyttöjärjestelmästä varmuuskopio. Laita 4 GB kokoinen USB-tikku vapaaseen USB-porttiin tai muistikortti kortinlukijaan.  Avaa Chrome-selain ja kirjoita sen osoiteriville chrome://imageburner

Valitse lisäämäsi muisti ja aloita varmuuskopion teko. Chrome kertoo tekevänsä järjestelmästä varmuuskopion jolla laite voidaan palauttaa uutta vastaavaan tilaan. Tässä kuluu joitain minuutteja. Kun varmuuskopio on valmis, sammuta laite ja siirrä muistitikku tai muistikortti talteen.
Seuraavaksi laite pitää muuttaa ns. kehittäjätilaan. Se tapahtuu laittamalla muistikortin lukijan vieressä olevaan reikään paperiliitin, jolloin siellä oleva kytkin painuu alas ja laite kytketään sen jälkeen virtapainikkeesta päälle. Laite varoittaa, että "OS verification is OFF". Tästä pitää painaa control + D (ei näy ruudulla, se pitää tietää), jolloin laite siirtyy kehittäjätilaan (developer mode). Tämä pitää vahvistaa painamalla paperiliittimellä kytkimestä uudestaan kerran.
Recovery screen
Ruudulla näkyvä ZAKO-C4E-E8A-A9Z on laitteen rautaversio.

Developer mode
Seuraavaksi kone ilmoittaa siirtyvänsä kehittäjätilaan ja poistaa koneeseen talletetut käyttäjän tiedostot. Toivottavasti teit siis varmuuskopion edellä mainitulla tavalla.

Kone käynnistää itsensä ja alkaa siivota tietoja. Tämä vie viitisen minuuttia, jona aikana ruudun yläreunassa piirretään edistymäpalkkia, joka näyttää kuinka paljon koneen siivoamisesta on jäljellä.
Developer mode

Edistymäpalkki
Seuraavaksi poistetaan laiteohjelmiston eli firmwaren kirjoitussuojaus. 

Laite sammutetaan ja avataan sen pohjassa olevat neljä ruuvia. Ne löytyvät pohjassa olevien kumitassujen alta. Kumitassut ovat erilaiset ylä- ja alareunassa, joten ne kannattaa sijoittaa siten, että ne on helppo laittaa takaisin samoille paikoilleen kun konetta kokoaa.

Poistetaan pohjan muovikansi ja sen alta löytyvästä metallikannesta olevat viisi ruuvia. Avataan toisesta reunasta kantta kiinnittävä teippi ja käännetään metallikansi syrjään. 
Muovikannen alta paljastuu metallikansi

Kirjoitussuojaus-ruuvi on vasemmassa alakulmassa näkyvä keskimmäinen ruuvi

Kirjoitussuoja-ruuvi poistettu

Kirjoitussuojauksen tekevä ruuvi on kuvassa vasemmassa alakulmassa ja se yksinkertaisesti kierretään pois ja sen jälkeen kone voidaan kasata takaisin kasaan päinvastaisessa järjestyksessä.

BIOSin päivittäminen

Asennetaan Matt Devon tekemä EZ script. Käynnistetään Chromebox, mutta ei kirjauduta järjestelmään sisälle. Kannattaa katsoa, että laite löytää verkon ennen kuin jatkat.

Paina Control + Alt + F2, jolloin uusi komentoikkuna aukeaa. Kirjaudutaan käyttäjänä chromeos, ilman salasanaa. Annetaan seuraavat komennot:

curl -L -O https://db.tt/vUPL3OrH
sudo bash vUPL3OrH


Tämä lataa EZ scriptin, joka on kokoelma Chromeboxin muokkaustyökaluja.

Asennetaan legacy-BIOS, joka muuttaa koneen tavalliseksi PC:ksi. Tämä tapahtuu valitsemalla skriptin komento 5, jonka jälkeen se mm. varoittaa "This firmware is only valid for Chromebox." Vahvista jatko kirjoittamalla y.


Chromebox EZ Script
Ohjelma kysyy, tehdäänkö alkuperäisestä laiteohjelmistosta varmuuskopio. Se kannattaa tehdä ja sen voi tallettaa samalle muistitikulle tai -kortille, jolle teit alkuperäisen tietojen varmuuskopion.
Laiteohjelmiston varmuuskopiointi
Kun varmuuskopio on luotu, skripti lataa uuden firmwaren. Minun tapauksessani se oli "coreboot-haswell-chromebox-20141016-md.rom".

Skripti asentaa tiedoston ja päivitys päätetään käynnistämällä kone uudelleen. Uusi laiteohjelmisto lisää käynnistysoption, joka kysyy miltä laitteelta käyttöjärjestelmä ladataan, mikäli käyttäjä painaa kerran näppäimistön Esc-painiketta viiden sekunnin kuluessa kun laitteeseen laitetaan virrat päälle. Ilman Esc-napin painallusta, lataaminen tapahtuu SSD-levyltä.
SeaBIOS asennettu onnistuneesti
Käynnistyessään laite kertoo SeaBIOS-versioksi rel-1.7.5-82.

Ubuntun asentaminen 


Nyt kone on normaali PC ja sille voidaan asentaa Ubuntu tai joku toinen tuore distribuutio. Myös Windowsin asennus voidaan tehdä.

Itse asensin Ubuntun 14.04 version x86_64 asennuslevyn toiselle usb-tikulle ja käynnistin koneen siltä. Asennusohjelma käynnistyi normaalisti, mutta kun se oli ladannut tiedostoja vähän aikaa, meni näyttö pimeäksi ja vähän ajan päästä lepotilaan.
Asennusohjelma pimensi näytön

Arvelin, että syy on siinä, että asennusohjelma aktivoi hdmi-liittimen eikä displayport-liitimen ja niinpä siirsin koneen television viereen ja kytkin sen hdmi-kaapelilla televisioon. Arvioni oli oikea! Näin sain asennusohjelman näkyviin ja pystyin vastailemaan sen kysymyksiin. 

Huom. saattaa olla että uudempi firmware tunnistaisi mihin liittimeen näyttö on kytketty, mutta itse kiersin ongelman näin.


Vain hdmi-liitin aktivoituu asennuksessa

Muuten asennus menee normaaliin tapaan, mutta kun asennusohjelma kysyy levyn käytöstä, sille kannattaa mielestäni antaa lupa ottaa koko levytila käyttöön. Oma SSD-levyni oli osioitu jopa 12 eri osioon, joiden tarkoitusta en pystynyt selvittämään. Laite toimii hyvin, vaikka kaikki vanhat osiot on poistettu ja luotu vain yksi koko laitteen kapasiteetin tarjoava osio.

Lopuksi  Ubuntu oli asennettu ja saatoin käyttää sitä kuten millä tahansa tietokoneella. Käytännössä jos en tietäisi, mitä konetta käytän, voisin helposti kuvitella, että käytössä on huomattavasti kalliimpi ja nopeampi laite.
Ubuntu on asennettu


Koska näytössäni on DVI-liitin, kävin vielä seuraavana päivänä ostamassa hdmi-DVI -kaapelin, jolla sain kuvan taas normaalisti näyttööni. Ostamani kaapeli on Hama-merkkinen, mutta mikä tahansa kaapeli ajanee saman asian.

Alkuperäinen ChromeOS ja laitteen oma laiteohjelmisto osasi tunnistaa näytön  molemmista liitännöistä, joten laitteessa ei ole vikaa. Nyt vaikuttaa sille, että päivitetty BIOS olettaa näytön olevan hdmi-liittimen takana.

Toivottavasti jollekin toisellekin on iloa näistä ohjeista. Tämä blogikirjoitus on tehty kokonaan Chromeboxin puolelta Ubuntua käyttäen. 

keskiviikkona, marraskuuta 05, 2014

Chromebox

Tuli hetken mielijohteesta hankittua uusi tietokone. Se on HP:n valmistama Chromebox, joka on varsin sympaattinen pikku-PC. Tarkka malli on HP Chromebox PC cb1-020no eli varustettu uudella Haswell -sarjan Intel Celeron 2955U prosessorilla (1,4 GHz, 2 ydintä, 2 Mt, 15 W TDP) ja 4 GB keskusmuistilla. Kovalevy on 16 GB SSD ja näytönohjaimena toimii prosessoriin integroitu Haswell Intel HD Graphics (dynaaminen 200 MHz – 1 Ghz nopeus).

HP Chromebox
Muistikortinlukija laitteen sivussa
Liittimet


Laite on sanakirjan kokoinen ja uusi prosessori toimii nopeasti. Siihen on asennettu Googlen Chrome OS, jossa tietoja käsitellään Chrome-selaimella ja tiedot talletetaan Googlen pilveen.

Laitteessa on gigabitin verkko-ohjain, sekä langaton lähiverkkosovitin (802.11b/g/n nopeudet). Lisäksi se tukee Bluetooth 4.0 standardin mukaista kommunikointia ja lisälaitteita voidaan kytkeä laitteen neljään USB 3.0 porttiin.

Näyttö voidaan liittää joko Displayport- tai HDMI-liittimeen ja lisäksi siinä on muistikortinlukija, joka tukee neljää tavallisinta muistikorttityyppiä.

Chrome OS on varsin viehättävä ja siinä voidaan tehdä tyypilliset asiat nopeasti, kuten katsoa videoita, selata nettiä, lukea sähköpostia ja muokata dokumentteja. Pohjalla on Linux, mutta kaikki tapahtuu Chrome-selaimen avulla. Kuvien muokkaamiseen en äkkiä löytänyt montakaan ohjelmaa ja vaikka kortti- ja lautapelejä löytyi runsaasti, ei raskaita pelejä löydy oikeastaan lainkaan.


HP

HP on mielestäni varsin tyylikäs pikku laite. Jos haluaa itse laajentaa laitetta, kannattaa harkita Aceria, jossa muistikampoja voi olla kaksi, HP:ssa on vain yksi muistikorttipaikka. Lisäksi SSD kovalevyn voi vaihtaa isompaan M.2 SSD-kovalevyn ja myös WLAN/Bluetooth-sovittimen voi vaihtaa toiseen.

ChromeOSille on tehty ensisijaisesti Chromebook-kannettavia, mutta Chromebox on edullinen pikkukone, jolla voi vapaan näytön muuntaa pikkurahalla nettikoneeksi. Tällaisenaankin laite täyttää useimpien käyttäjien tarpeet surffilautana, mutta halusin ”vapauttaa” laitteen toimimaan normaalina pikku-PC:nä. Tästä tulee eri kirjoitus.

tiistaina, lokakuuta 28, 2014

Uusi tietokonenäyttö

Ostin uuden näytön käytettynä. Se on Dell UltraSharp U3014.

Näyttö on 30-tuumainen ja 2560 x 1600 resoluutiolla. Se on PremierColour näyttö, joka on tehtaalla näyttö kerrallaan kalibroitu. Kalibroinnista on pakkauksen mukana oma paperinsa. Näyttö tukee peräti 99% AdobeRGB -väreistä.
Uusi näyttö paikallaan työpöydällä


Näyttö tunnistui suoraan, mutta sen kuva oli todella palikoitunut ja kirjaimet näkyivät rakeisina. Vaihdoin vanhan näytön kanssa olleen single-link DVI-kaapelin näytön mukana tulleeseen dual-link kaapeliin niin sain kuvan virheettömäksi. Päivitin myös Nvidian ajurit ja näyttö tunnistui oikein ja oikealla resoluutiolla suoraan kirjautumisruutuun.

Työtilaa löytyy
Näytössä on 4 usb-liitintä ja kaikki mahdolliset digitaaliset tulot (DisplayPort 1.2, mini-DisplayPort, DVI-D ja HDMI).

Näyttö voi toistaa miljardi eri värisävyä ja siinä on 6 millisekunnin vasteaika (harmaasta harmaaseen). Näyttö sopii hyvin graafiseen työskentelyyn, mutta varsinainen pelinäyttö se ei ole.

Vanhaan 24-tuumaiseen full-HD näyttöön verrattuna  tässä on reilusti lisätilaa ja fonttien kokokin tuntuu nyt heti luonnolliselta, eli ne ovat saman kokoisia oletuksena mitä vanhassakin näytössä.

Näyttö on tukeva ja laadukkaan tuntuinen. Mattapinta (sekä näytön pinta että kehykset) ei kiillä loisteputken valossa ja näyttö vaikuttaa todella laadukkaan tuntuiselle. Lisäksi syvyysmitta on käytännössä sama mitä jo 10 vuotta palvelleessa Samsungin littunäytössä (SyncMaster 244T) eli se ei vie pöydältä kuin vähän enemmän tilaa sivusuunnassa.







Ubuntu 14.10

Ubuntu ilmoitti että uusi versio on asennettavissa.

Käskin aloittaa päivityksen. Päivitysohjelma laski, että1552 ohjelmapakettia pitää päivittää.
Päivityksen aloittaminen
Paketteja ladataan

Ubuntu alkoi lataamaan uusia paketteja vanhan tilalle. Tässä meni joku 20 minuuttia. Kun kaikki paketit oli ladattu, alkoi niiden asentaminen.

Asentaminen alkaa

Paketteja asennettiin automaattisesti. Niiden mukana päivittyi myös näytönohjaimen Nvidia-ajuri (noveau-ajuriin) ja asennusohjelma osasi ladata ms-core fontit ja Adoben flash pluginin, koska ne olivat käytössä jo asennetussa systeemissä.

Asentaminen on pitkällä
Kun oli aika käynnistää käyttöjärjestelmän lataaja, eli grub, kone kysyi, mitä konfigurointitiedoston versiota haluan käyttää. Valitsin että säilytetään minun muokkaamani versio.

grubin päivitys
Tämän jälkeen asennus jatkuu normaalisti.

Uusi kernel asentuu

Nvidian näytönohjain on tunnistettu automaattisesti



Aivan lopuksi asennusohjelma kysyy, poistetaanko vanhentuneet paketit. Niitä löytyi 122 kpl. Käskin poistaa ne.
122 tarpeetonta pakettia löytynyt
Poistaminen keskeytyi ja asennusohjelma valitti syslinux-themes-debian paketista. Tämä ei korjautunut komentoriviltäkään, joten poistin tämän paketin käsin.

Yksi paketti ei suostunut päivittymään

Tämän jälkeen asennusohjelma pyysi käynnistämään koneen uudelleen.

Viimeistellään asennus käynnistämällä kone uudelleen

Uusi Ubuntu-versio on käytössä
Kone käynnistyi kauniisti 14.10 Ubuntuun ja "Tietoja järjestelmästä" kertoo käytössä olevan uutukainen 14.10 Ubuntu eli "Utopic Unicorn.

Asensin käsin uuden Nvidian näytönohjaimen ajurin, koska tämä uusi kernel tukee näytönohjaintani (GeForce GTX 750 Ti). Ohje sen asentamiseen löytyy täältä:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/08/nvidia-driver-340-32-fixed-bugs/

Näin uutta näytönohjainta ei vielä 14.04 versiossa tuettu, se vaatii uudemman kernelin eli linux-ytimen mitä siinä on käytössä.

perjantaina, lokakuuta 24, 2014

Autokamera

Hankin autokameran. Data-systems lähetti mainoskirjeen, jossa he tarjosivat poistuvaa kameramallia edullisesti. Meinasin jo ostaa tuon heidän tarjoaman mallin, mutta päätin kuitenkin perehtyä eri malleihin ja valita kameran sen perusteella.

Muutaman keskustelupalstan selaamisen ja useita Youtube-esittelyvideoita myöhemmin päädyin hankkimaan moninkertaisen testivoittajan, joka on  Ambarella  Mini 0801 Pro 0803  A7LA50D Super HD 1296P Dash Car DVR Camera with GPS.
Kamerapaketti
Paketin kylkeen on painettu tärkeimmät ominaisuudet
Itse kamera on pieni, litran maitopurkki vieressä näyttää jättimäiselle
Kamera osaa tallettaa jopa 2304x1296 tarkkuudella olevaa videota! Se ei kuitenkaan näytä merkittävästi full-HD tarkkuutta paremmalle, joten asetin sen tallettamaan full-HD videota 1920x1080 tarkkuudella. Näin videota ei tarvi skaalata kun sitä katsoo televisiosta.

Kameran leveys on vain 7 senttimetriä
Video pakataan H.264 standardilla MOV-tiedostoksi 30 ruudun sekuntinopeudella. Kameralla voisi ottaaa myös yksittäisiä JPG valokuvia 1920x1440 resoluutiolla. Kamerassa on laajakuvalinssi, joten kuva on jonkin verran vääristynyt, kuten alla olevasta esimerkistä voi nähdä. (Kuvan laidassa on näkyvissä myös sormeni, se ei ole kameran vika).

Kameralla otettu valokuva

Kamera on pieni mutta tarkka. Siitä on monta eri versiota, jotka lisäävät siihen sisäistä muistia (paketissa lukee "internal momery") tai muistikortin ja GPS-vastaanottimen. Itse valitsin muistikortilla ja GPS-vastaanottimella olevan version.
Kamerassa on muistikortti ja GPS-vastaanotin
Kamerassa on myös jonkinlainen akku, joka varmistaa, että kamera osaa päättää nauhoituksen ja sammuttaa itsensä hallitusti, kun auton syöttämä virta katkeaa.

Kamera menee päälle kun siihen tulee autoa käynnistäessä virta. Se nauhoittaa 30 ruudun sekuntinopeudella minuutin mittaisia videoita ja ne voidaan myöhemmin liittää yhteen ilman pienintäkään katkosta.
Kamera menee USB-moodiin kun ken kytkee tietokoneeseen
Kun kamera kytketään tietokoneeseen, se menee USB-moodiin ja näkyy massamuistilaitteena, tavallisen kameran tavoin. Muistikortti voidaan myös poistaa kamerasta ja käyttää sitä muistikortin lukijassa normaalisti.
Kamera tunnistuu USB muistina

Videoita talletetaan niin monta kuin kameran muistikortille mahtuu. Kun kortti tulee täyteen, vanhin taltio poistetaan ja näin sen käyttämä tila kierrätetään. Kamera tukee micro-SD kortteja jopa 32 gigatavuun asti. Esimerkiksi 16 gigatavun kortille mahtuu tarkimmalla resoluutiolla 90 minuuttia videota.

Kameran ohjelmisto voidaan päivittää asentamalla siihen uusi firmware. Tämä on neuvottu täällä.
Proseduuri menee seuraavasti: ladataan uusi firmware ja puretaan se kameran muistikortille. Tiedoston nimeksi pitää muuttaa firmware.bin ja se pitää tallettaa muistikortin juurihakemistoon. Kun kamera seuraavan kerran käynnistyy, se kysyy päivitetäänkö firmware. Kun tähän vastaa yes, se vilkuttaa lediään ja näytöllä lukee upgrading firmware. Kun päivitys on valmis, saadaan ilmoitus, Firmware update success! ja kamera käynnistää itsensä. Tämän jälkeen uusi ohjelmisto on käytettävissä.

Firmware päivitys onnistui
Kannattaa kytkeä kamera ullkoiseen virtalähteeseen ennenkuin aloittaa ohjelmiston päivityksen. Lisäksi firmware-tiedosto kannattaa poistaa muistikortilta, koska muuten kamera kysyy firmwaren päivittämistä joka kerran kun siihen laitetaan virta päälle.

Kameran kiinnikettä en ole vielä autoon kiinnittänyt, koska auto oli tänään todella kylmä. Kiinnike kiinnitetään kaksipuoleisella teipillä auton tuulilasiin ja kamerassa oleva vastinkappale kiinnittyy siihen. Autosta otetaan tupakansytyttäjästä virtaa ja tämä virtajohto voidaan viedä lasissa olevaan kiinnikkeeseen pysyvästi. Kamerassa on myös microUSB-liitäntä, josta sitä voidaan ladata tai kytkeä se tietokoneeseen mukana toimitettavalla microUSB - USB kaapelilla.

Ohessa kokeiluvideo kameralla nauhoitettuna Tampereen Hämeenpuistosta. Kannattaa huomata, että kameraa ei ole kiinnitetty autoon, vaan se roikkuu latausjohdon varassa taustapeilin takana. Sen vuoksi kamera on vinossa ja sen kuva on päin seiniä. Silti video kertoo kameran tarkkuudesta ja helppokäyttöisyydestä. Kunnolla kiinnitettynä kuva voidaan keskittää tielle ja kamera on tukevasti kiinni, eikä pääse ajaessa liikkumaan.

Miksi autokamera? Jos joutuu onnettomuuteen tai yllättävään tilanteeseen, voi tällainen automaattinen nauhoite olla todella arvokas, jotta voidaan jälkikäteen faktapohjaisesti näyttää mitä tilanteessa tapahtui. 

lauantaina, syyskuuta 20, 2014

T410 lämpenemisongelma

Läppärini, Lenovo T410 kärsii lämpenemisongelmasta. Esimerkkejä on täällä ja täällähttp://www.neowin.net/forum/topic/1030703-my-thinkpad-keeps-overheating/. Kun kone on ollut rasituksessa jonkin aikaa, lämpötila nousee lähelle sataa astetta ja kone sammuttaa itsensä kesken käytön. Tämä tapahtuu BIOSin toimesta, joten kaikki avoinna olevat sovellukset suljetaan ja tallettamattomat tiedot menetetään.

Tässä samisupidupin tekemä video samasta aiheesta:

Syynä näyttää olevan kaksi asiaa: pöly tukkii vähitellen kannettavan tuulettimen mutta myös prosessorille käytetty lämpötahna muuttuu ajan kanssa kovaksi ja ei johda lämpöä samalla tavalla kuin ennen.

Tänään päätin tehdä asialle jotain. Noudatin täällä olevaa ohjetta:

Replacing cooling fan in Lenovo ThinkPad T410


Vaihtaminen tapahtuu 28 vaiheessa, mitkä yllä olevassa artikkelissa on selkeästi kuvattu. Ensin irroitetaan kone sähköistä ja sen puretaan näppäimistö ja kaiutin pois prosessorijäähdyttimen päältä.
Aloitustila

Näppäimistö irrotettu

Päälikuori irrotettu

Prosessorituuletin näkyvissä. Pölyä on kertynyt.
 Kun olin saanut prosessorijäähdyttimen irroitettua, se oli sekä pölyinen että jäähdytystahna oli selvästi kovettunut. Varsinkin grafiikkapiirille menevä oma läpöputki oli niin vahvasti tahnassa, että jäähdytyslevy tuskin otti piiriin lainkaan kiinni!

Jäähdyttimeni on vähän eri muotoinen mitä esimerkkiartikkelissa, koska minulla on yksi lisäjäähdytysputki ja oma lämpöä johtava levy erilliselle grafiikkapiirille, joka on erikseen asennettu koneeseen.

Prosessorijäähdytin irroitettuna, sen yläpuolella grafiikkapiirin lämpöä johtava levy.

Huonolaatuinen lämpötahna on kovettunut
 Putsasin pölyt imurilla ja paineilmalla. Raaputin kovettuneet lämpötahnat irti ja putsasin sen jälkeen pinnat varovasti asetonilla (kynsilakan poistoaineella).
Käyttämäni lämpötahnat

Prosessori ja näytönohjaimen piiri putsattuna
Levitin puhdistetulle prosessorille CooLaboratoryn Liquid Pro lämpötahnaa ja grafiikkapiirille Coolink ChillaRamic -jäähdytystahnaa, koska sen pinta ei ollut kuparia. Sen käyttö on kielletty alumiinipohjaisille jäähdyttimille.

Sen jälkeen kone piti kasata päinvastauisessa järjestyksessä. Lähinnä näppäimistön ja hiiren kaapeleiden kiinnittäminen on tarkkaa puuhaa ja samoin koneen muovikuori pitää painella huolellisesti kohdalleen ennenkuin ruuvit voi kiinnittää paikoilleen. Osa ruuveista on todella pieniä, joten niden kanssa saa olla tarkkana.

Kun laitoin virrat kiinni koneeseen ja painoin virtanäppäintä, väläytti kone valojaan ja näytölle ilmestyi tutut merkkitekstit.

Kun sain Ubuntun käyntiin, laitoin koneen jauhamaan laskentaa ja seurasin sen lämpöjä Psensor-ohjelmalla. Aikaisemmin koneen lämmöt nousivat pian 80-90 asteeseen ja kun lämpö saavutti 97 astetta, se sammutti itsensä. Nyt korkein lämpötila oli 60 astetta ja levossa 45-50 astetta.
Lämpötila kohosi 60 celsius-asteeseen
Nyt kuulen selvästi, milloin tuuletin alkaa jäähdyttämään ja ottaa kierroksia. Helpohko korjaus, joka ei maksanut kuin reilun tunnin vaivaa. Paineilma a tahnat olivat jo valmiina, kynsilakan poistoainetta kävin tätä muutosta varten ostamassa.


keskiviikkona, syyskuuta 10, 2014

Jääkaapin valo pimeni

Jääkaapin valo oli palanut. Kaappi on Boschin ns. jenkkikaappi eli siinä on erillinen osa pakasteille. Lamppu on E14-kantainen hehkulamppu. Sitä myydään myös uunivaloksi. Teholtaan lamppu on 15 wattia.
Alkuperäinen hehkulamppu

 Halusin kuitenkin led-valon joka on pitkäikäisempi ja ei lämmitä kaappia. Sellainen löytyi Motonetistä. Hintaa sillä oli huima 7,90€ kun samanlainen hehkulamppu maksaa 1,90€. Motonetin myymälässä ei hehkulamppuja kuitenkaan ollut. Myös Prismasta ne olivat lopussa. Siellä 15 W lamppu olisi maksanut 2,20€. Prismassa oli myös led valo, mutta siinä oli vain 1,5 W valoteho kun Motonetin lamppu on 2,5 wattinen.

Uusi led-valo

 Kiersin Airam led-polttimon jääkaappiin ja kiinnitin valaisimen suojakuvun paikoilleen. Led valaisee yhtä hyvin kuin hehkulamppu. Aika näyttää kestääkö se niin pitkään, että ostos kannatti.