lauantaina, syyskuuta 20, 2014

T410 lämpenemisongelma

Läppärini, Lenovo T410 kärsii lämpenemisongelmasta. Esimerkkejä on täällä ja täällähttp://www.neowin.net/forum/topic/1030703-my-thinkpad-keeps-overheating/. Kun kone on ollut rasituksessa jonkin aikaa, lämpötila nousee lähelle sataa astetta ja kone sammuttaa itsensä kesken käytön. Tämä tapahtuu BIOSin toimesta, joten kaikki avoinna olevat sovellukset suljetaan ja tallettamattomat tiedot menetetään.

Tässä samisupidupin tekemä video samasta aiheesta:

Syynä näyttää olevan kaksi asiaa: pöly tukkii vähitellen kannettavan tuulettimen mutta myös prosessorille käytetty lämpötahna muuttuu ajan kanssa kovaksi ja ei johda lämpöä samalla tavalla kuin ennen.

Tänään päätin tehdä asialle jotain. Noudatin täällä olevaa ohjetta:

Replacing cooling fan in Lenovo ThinkPad T410


Vaihtaminen tapahtuu 28 vaiheessa, mitkä yllä olevassa artikkelissa on selkeästi kuvattu. Ensin irroitetaan kone sähköistä ja sen puretaan näppäimistö ja kaiutin pois prosessorijäähdyttimen päältä.
Aloitustila

Näppäimistö irrotettu

Päälikuori irrotettu

Prosessorituuletin näkyvissä. Pölyä on kertynyt.
 Kun olin saanut prosessorijäähdyttimen irroitettua, se oli sekä pölyinen että jäähdytystahna oli selvästi kovettunut. Varsinkin grafiikkapiirille menevä oma läpöputki oli niin vahvasti tahnassa, että jäähdytyslevy tuskin otti piiriin lainkaan kiinni!

Jäähdyttimeni on vähän eri muotoinen mitä esimerkkiartikkelissa, koska minulla on yksi lisäjäähdytysputki ja oma lämpöä johtava levy erilliselle grafiikkapiirille, joka on erikseen asennettu koneeseen.

Prosessorijäähdytin irroitettuna, sen yläpuolella grafiikkapiirin lämpöä johtava levy.

Huonolaatuinen lämpötahna on kovettunut
 Putsasin pölyt imurilla ja paineilmalla. Raaputin kovettuneet lämpötahnat irti ja putsasin sen jälkeen pinnat varovasti asetonilla (kynsilakan poistoaineella).
Käyttämäni lämpötahnat

Prosessori ja näytönohjaimen piiri putsattuna
Levitin puhdistetulle prosessorille CooLaboratoryn Liquid Pro lämpötahnaa ja grafiikkapiirille Coolink ChillaRamic -jäähdytystahnaa, koska sen pinta ei ollut kuparia. Sen käyttö on kielletty alumiinipohjaisille jäähdyttimille.

Sen jälkeen kone piti kasata päinvastauisessa järjestyksessä. Lähinnä näppäimistön ja hiiren kaapeleiden kiinnittäminen on tarkkaa puuhaa ja samoin koneen muovikuori pitää painella huolellisesti kohdalleen ennenkuin ruuvit voi kiinnittää paikoilleen. Osa ruuveista on todella pieniä, joten niden kanssa saa olla tarkkana.

Kun laitoin virrat kiinni koneeseen ja painoin virtanäppäintä, väläytti kone valojaan ja näytölle ilmestyi tutut merkkitekstit.

Kun sain Ubuntun käyntiin, laitoin koneen jauhamaan laskentaa ja seurasin sen lämpöjä Psensor-ohjelmalla. Aikaisemmin koneen lämmöt nousivat pian 80-90 asteeseen ja kun lämpö saavutti 97 astetta, se sammutti itsensä. Nyt korkein lämpötila oli 60 astetta ja levossa 45-50 astetta.
Lämpötila kohosi 60 celsius-asteeseen
Nyt kuulen selvästi, milloin tuuletin alkaa jäähdyttämään ja ottaa kierroksia. Helpohko korjaus, joka ei maksanut kuin reilun tunnin vaivaa. Paineilma a tahnat olivat jo valmiina, kynsilakan poistoainetta kävin tätä muutosta varten ostamassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.