keskiviikkona, marraskuuta 05, 2014

Chromebox

Tuli hetken mielijohteesta hankittua uusi tietokone. Se on HP:n valmistama Chromebox, joka on varsin sympaattinen pikku-PC. Tarkka malli on HP Chromebox PC cb1-020no eli varustettu uudella Haswell -sarjan Intel Celeron 2955U prosessorilla (1,4 GHz, 2 ydintä, 2 Mt, 15 W TDP) ja 4 GB keskusmuistilla. Kovalevy on 16 GB SSD ja näytönohjaimena toimii prosessoriin integroitu Haswell Intel HD Graphics (dynaaminen 200 MHz – 1 Ghz nopeus).

HP Chromebox
Muistikortinlukija laitteen sivussa
Liittimet


Laite on sanakirjan kokoinen ja uusi prosessori toimii nopeasti. Siihen on asennettu Googlen Chrome OS, jossa tietoja käsitellään Chrome-selaimella ja tiedot talletetaan Googlen pilveen.

Laitteessa on gigabitin verkko-ohjain, sekä langaton lähiverkkosovitin (802.11b/g/n nopeudet). Lisäksi se tukee Bluetooth 4.0 standardin mukaista kommunikointia ja lisälaitteita voidaan kytkeä laitteen neljään USB 3.0 porttiin.

Näyttö voidaan liittää joko Displayport- tai HDMI-liittimeen ja lisäksi siinä on muistikortinlukija, joka tukee neljää tavallisinta muistikorttityyppiä.

Chrome OS on varsin viehättävä ja siinä voidaan tehdä tyypilliset asiat nopeasti, kuten katsoa videoita, selata nettiä, lukea sähköpostia ja muokata dokumentteja. Pohjalla on Linux, mutta kaikki tapahtuu Chrome-selaimen avulla. Kuvien muokkaamiseen en äkkiä löytänyt montakaan ohjelmaa ja vaikka kortti- ja lautapelejä löytyi runsaasti, ei raskaita pelejä löydy oikeastaan lainkaan.


HP

HP on mielestäni varsin tyylikäs pikku laite. Jos haluaa itse laajentaa laitetta, kannattaa harkita Aceria, jossa muistikampoja voi olla kaksi, HP:ssa on vain yksi muistikorttipaikka. Lisäksi SSD kovalevyn voi vaihtaa isompaan M.2 SSD-kovalevyn ja myös WLAN/Bluetooth-sovittimen voi vaihtaa toiseen.

ChromeOSille on tehty ensisijaisesti Chromebook-kannettavia, mutta Chromebox on edullinen pikkukone, jolla voi vapaan näytön muuntaa pikkurahalla nettikoneeksi. Tällaisenaankin laite täyttää useimpien käyttäjien tarpeet surffilautana, mutta halusin ”vapauttaa” laitteen toimimaan normaalina pikku-PC:nä. Tästä tulee eri kirjoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.