sunnuntaina, elokuuta 05, 2012

Zyxelin modifiointia

Minulla on Zyxel P-660HW-D1 ADSL-modeemi. Siinä ethernet-piiri käy niin kuumana, että se vähitellen rikkoo laitteen. Nykyinen modeemi on toinen, koska ensimmäinen alkoi oireilla muutaman vuoden käytön jälkeen.

MuroBBS-keskustelupalstalla ihmiset kertovat modifioineensa samanlaista modeemia mm. lisäämällä siihen tuulettimen, jäähdytyssiilin tai koteloineensa laitteen uudelleen.

Olen pitkän aikaa ajatellut lisätä jäähdytyssiilin. Tänään kävin tuumasta toimeen. Modeemi auki ja mittailemaan, minkä kokoisen siilen siihen saisi mahtumaan. Varsinkin ethernet-piiri oli käteen selvästi lämmin, muttei sentään polttavan kuuma.
Modeemi avattuna

Minulla on vanhasta 486-prosessorista alumiininen jäähdytyssiili, jonka sain mahtumaan hyvin ethernet-piirin päälle. Se on kuvassa musta jäähdytyssiili. Se olisi ollut vähän iso, mutta olen sitä jossain projektissa joskus vähän kaventanut.

Siilit puhdistin asetonilla, jota löytyi vaimoni meikkipussista (kynsilakan poistoaine).

Lisäksi liimasin kappaleen Intel-emolevyllä ollutta piirisarjasiiliä laitteen WAN-piirin (Infineon ADM69961) päälle. Koska se ei mahtunut suoraan paikoilleen, piti kulmasta napata poralla vähän pois, tiellä olevan kondensaattorin vuoksi. 7 mm terällä tehty reikä oli juuri sopiva kondensaattorille (se ei ota jäädytyselementtiin kiinni). Tämä siili näkyy kuvassa keskellä harmaana.
Siilit paikoillaan
Siilit on liimattu piirien kulmista pikaliimalla kiinni. Piirin keskelle on lisätty Arctic Silver Ceramique -lämpötahnaa, johtamaan piirin lämmön siiliin.

Laitteen kasauksessa tuli sellainen ongelma, että kannen merkkivalojen valoa johtavien muoviliuskojen välissä on mustat muoviliuskat, joiden tarkoitus on ilmeisesti estää ledien vilkkumisen näkyminen viereiseen lediin. Ne ottivat kiinni mustaan siiliin. Katkaisin sivuleikkurilla niitä muutaman millimetrin lyhyemmiksi ja näin kansi asetui nätisti paikoilleen.

Koko homma tuli tehtyä puolessa tunnissa ja tämän jälkeen netti nousi normaalisti ylös ja käytettäväksi. Helppo modifikaatio kaikille, jota eivät pelkää menetetyn takuun puolesta. Lämpeäminen on yleinen vaiva myös muille kytkimille / ADSL-päätelaitteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.