maanantaina, heinäkuuta 30, 2012

Nokia Lumia 800 päivitys

Nokia Lumia 800 puhelimeni on jo muutamana päivänä näyttänyt aloitusnäytöllä mustapohjaista viestiä "Saatavilla on päivitys."

Päätin tänään päivittää puhelimen. Kun kytkin sen Windows-koneeseen USB-kaapelilla, kone tunnisti laitteen ja alkoi hakea siihen sopivia ajureita. Niitä ei löytynyt koneeltani eikä myöskään Windows Updatesta.

Seuraavaksi päätin ladata Zunen, joka löytyy helposti Microsoftin Zune-kotisivulta. 
Zunen asennuksen jälkeen se kysyy, haluanko käynnistää ohjelman. Ohjelmaa käynnistäessä se kuitenkin herjaa, että se kohtasi kriittisen virheen (koodi C00D11CD). Siitä kuitenkin selvisi sulkemalla Zune ja kirjautumalla ulos ja sisälle Windowsiin uudelleen.


 Nyt Zune käynnistyi automaattisesti, kun USB-kaapelin kiinnitti puhelimeen. Zune ei huomauta puhelimen päivittämistarpeesta, ennenkuin käy puhelimen Summary-sivulla. Oletuksena se käynnistyy sekavalle Quickplay-sivulle. Vaikka Nokian Ovi-suiten käyttölogiikka oli erikoinen, on Zunen logiikka vähintään yhtä poikkeava (ainakin minulle).

Päivitys käynnistetään "Asenna päivitys" -nappia painamalla. Zune siirtyy taustalle ja muuttaa ikkunan värin mustaksi. Myös puhelin muuttuu päivitystilaan ja kosketusnäytön käyttö on estetty.



Päivitys tekee ensin varmuuskopion puhelimesta ja lataa päivityksen sen jälkeen koneelle ja aloittaa sen asentamisen. Sen jälkeen puhelin käynnistetään uudelleen ja sen PIN-koodi pitää syöttää, jotta asentaminen jatkuu. 








Päivitys siis onnistui. Se palauttaa käyttäjän tiedostot (esimerkiksi valokuvat ja omat dokumentit) nätisti, mutta ei Marketplace:sta asennettuja sovelluksia. Ne pitää ladata ja asentaa uudelleen.

Tämän jälkeen Zune kertoo, että se tutkii onko saatavilla lisäpäivityksiä puhelimeen.



Nokia-päivityksen Lisätiedot-kohdasta aukeaa seuraava sivu:
http://www.microsoft.com/windowsphone/fi-FI/howto/wp7/basics/phone-updates.aspx
Se ei siis kerro lainkaan, mitä ohjelmaa ollaan päivittämässä.

Päivitys paljastu Nokian kartta-sovelluksen uudeksi versioksi.

perjantaina, heinäkuuta 13, 2012

Vanhalle levylle käyttöä

Posti toi tänään sovittimen, jolla Lenovo Ultrabay-asemapaikkan voidaan laittaa toinen kovalevy. Nyt asemapaikassa on kirjoittava DVD-asema, jonka voi vaihaa lisäakkuun, blu-ray asemaan tai toiseen kovalevyyn.
Kelkka päältä päin
Sovitin-kelkka on kiinalainen kopio Lenovon omasta sovittimesta. Se on valmistettu mustasta muovista ja ohuesta metallista.
Kelkka alta
Sovittimen mukana tuli pieni pussi, jossa on neljä kappaletta Lenovoon sopivia ruuveja, mutta en keksinyt, mitä käyttöä niille on ajateltu. Sovittimen etureunassa on saranoitu "salpa", joka pidentää levyasematilaa muutaman millimetrin. Tämän jälkeen kovalevy lasketaan kelkan pohjalle ja työnnetään kelkan perällä oleviin SATA-liittimiin. Kun salvan painaa alas, on kovalevy lukittunut paikoilleen tiiviisti. Mitään ruuvireikiä kovalevyn kiinnittämiseksi ei kelkkaan ole tehty.
Kovalevy paikoillaan
Koska kovalevyn ympärillä on runsaasti metallipintoja, siitä kehittyvä lämpö johtuu laajalle alueelle. Kovalevyn ja sovittimen väliin jää sivusuunnassa noin parin millin ilmarako, joka omalta osaltaan edesauttaa levyn viilenemistä.

Kovalevy toimii kelkasta käsin erinomaisesti. Konetta käynnistäessä pitää tosin muistaa vaihtaa käynnistysasemaksi Ultrabay-kovalevy, oletuskovalevyn sijaan.

Näin voin helposti käynnistää tietokoneen Windowsilla, jos tarvitsen sitä joskus. Veikkaan, että en tule sitä montaa kertaa käyttämään.

torstaina, heinäkuuta 12, 2012

SSD asema

Tilasin SSD-levyn hidastelevaan Lenovo Thinkpadiin. Levy on 128 GB Samsung 830 SSD, jonka sai Amazonin kesätarjouksesta hintaan £77.98. Tarjous on ns. laptop installation kit, eli sisältää aseman lisäksi ohjelmia ja USB-kaapelin, jolla voi siirtää alkuperäisen asennuksensa vanhalta kovalevyltä uudelle SSD-levylle. Erikoista kyllä, kannettavan asennuskitti oli edullisempi kuin pelkkä SSD-asema tässä Amazonin tarjouksessa.

Tilasin Samsungin aseman maanantaina 2.7. ja sain sen tänään torstaina 12.7. Amazon arvioi alun perin, että se alkaa toimittaa levyjä 23. - 30.7. josta oltiin nyt hienosti viikon verran etuajassa. Posti jätti päivällä lapun, että on saapunut isokokoinen kirje, joka ei juuri ja juuri mahtunut postilaatikon luukusta sisään.

Levyn asennus koneeseen

Laptop-kit paketti ulkoa
Itse kovalevy
Paketissa on kaksi CD-levyä ja ohjekirja, sekä USB 2.0 porttiin tuleva sovitin. Ne laitoin sivuun. Ohjekirjaahan luetaan vasta, kun kaikki menee pieleen :-). Aion tehdä Ubuntun asennuksen uudelleen, joten en myöskään tarvinnut mukana toimitettuja ohjelmia.
Ohjelmistot ja asennusopas

USB-kaapeli ohjelmiston siirtämiseen



Avattuani paketin, otin koneesta virtajohdon ja akun irti ja irrotin vanhan kovalevyn. Kovalevy lähtee irti avaamalla koneen vasemmassa etukulmassa oleva luukku. Luukku on kiinni yhdellä ruuvilla.
Kovalevyn sijainti
Vanha levy ulos vedettynä
Levyn ympäröimän kehikon päähän on kiinnitetty muoviliuska, josta voi helposti vetää levyn ulos koneen kotelosta. Ilman liuskaa, levystä olisi melko vaikea saada otetta. Se on nimittäin muutaman millin koneen sisällä suojassa.

Vanha kovalevy on suojattu kyljistään kumisilla "taskuilla", jotka sopivat tarkasti koneen asemapaikkaan. Ne myös estävät värinöitä ja tärähdyksiä tehokkaasti. Taskut on vain painettu levyn ympärille ja lähtevät vetämällä irti. Nerokasta!
Aseman ympärillä olevat kumitaskut ja levyssä oleva vetoliuska
Kumitaskujen alla on Lenovon perinteinen ohuesta pellistä muotoiltu kehikko, joka on kiinni levyasemassa neljällä ruuvilla.
Levyä suojaava kehikko

Uusi kovalevy asennetaan vanhan tilalle vastakkaisessa järjestyksessä.  Vanha levy on 9 mm paksu, mutta uusi asema on vain 7 mm paksu. Levyn mukana tuli onneksi myös koroke-sovitin, jonka avulla SSD-asemasta tuli juuri saman paksuinen kuin vanhasta levystä. En tiedä, tuleeko mukana tätä sovitinta, jos ostaa vain ns. bulk-levyn (ilman laptop tai desktop kittiä).

Vanha levy on uutta selvästi paksumpi
Aseman korokesovite, jolla levystä saadaan 9 mm korkea
Korokesovite on kumimaista ainetta ja kun ruuvit on kiinnitetty, näkee, että sen paikka on itse levyn päällä. Siihen se asettuu tarkasti ja kumitaskut pitävät sen tukevasti paikoillaan.
SSD-asema valmiina menemään paikoilleen
Asema painetaan koneeseen paikoilleen (täytyy muistaa katsoa, että SATA-liittimet osoittavat koneeseen päin ja ovat aukon ala-osassa) ja tietokoneen levyaseman luukun voi painaa kiinni ja kiinnittää ruuvilla. Tämän jälkeen ei pöydälle pitäisi jäädä ylimääräisiä ruuveja tms, vaan ainoastaan vanha kovalevy, jonka voi laittaa Samsungin toimittamaan pakettiin odottamaan uusiokäyttöä. Sen jälkeen akku ja  virtakaapeli kiinni koneeseen ja virrat päälle.

Aseman testaaminen ja käyttäminen


Katsoin, että BIOSista SATA-väylä oli asetettu ACHI-tilaan. Katsoin samalla, että BIOS tunnistaa levyn oikein, kuten se tekikin. Käynnistin koneen muistitikulta, johon olin jo aikaisemmin kopioinut Ubuntun i386 12.04 Live DVD -kuvan.

Ubuntu käynnistyi ongelmitta. Testasin levyn Ubuntun levytyökalulla. Sain seuraavia tuloksia:
Lukutestin tulos
Kirjoitustestin voi tehdä vain levylle, joka ei ole käytössä, joten ajoin nyt myös sen.
Luku- ja kirjoitustestin tulos

Myös hdparm antaa vastaavia tuloksia:
 $ sudo hdparm -tT /dev/sda

/dev/sda:
 Timing cached reads:   9370 MB in  2.00 seconds = 4687.34 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 752 MB in  3.00 seconds = 250.31 MB/sec
 $

Itse levyhän pystyisi jopa kaksi kertaa parempiin tuloksiin, mutta läppärini tukee vain SATA II -nopeutta, eikä siinä ole SATA III -väyliä. Levytyökalun mukaan myös kaikki levyn S.M.A.R.T.-tiedot ovat kunnossa ja näyttävät nollia tai pieniä arvoja.

Googlasin myös ohjeita, miten levyn osiointi pitäisi tehdä, jotta se osuu 4 KB lohkojaolle, joka on SSD:n käyttämän "geometrian" kannalta optimaalinen. Helpointa on luoda levyosiot GNU parted -ohjelmalla, joka automaattisesti sijoittaa levyosiot optimaalisesti. Netin eri sivustoilla annetaan eri ohjeita, miten osiointi pitäisi käsin tehdä ja siinä tulee helposti virheitä, joka pakottaa aloittamaan homman alusta uudelleen.

Itse osioin käsin. Käytin perinteistä MBR-osiointia, koska sille löytyy parhaiten tukea erilaisista pelastusohjelmista. Kiusaus oli kuitenkin käyttää uudempaa GPT-partitiointia. Saattaisin myöhemmin ajaa koneella myös jotain toista käyttöjärjestelmää. Osioin käyttöjärjestelmälle ("/") 20 GB tilaa ja loput 100 GB varasin /home -osiolle. Swap-osiota en tehnyt lainkaan. Osiot alustin luotettavaan ext4-tedostojärjestelmään.

Ubuntun asennus vei DVD-levykuvasta SSD:lle vajaan puoli tuntia. Asensin i386-version ja kuten oletinkin, kaikki hidastelu on nyt poissa! Kone toimii nopeasti sekä WLANissa että paikallisverkossa. Aikaisemmassa x64-asennuksessa varsinkin Firefox ja plugin-container kuluttivat valtavasti prosessoriaikaa ja joiden hidastelu on tässä 32-bittisessä versiossa täysin poissa.

Kun Ubuntu oli asennettu, se tarjosi jonkin verran päivityksiä.
Ubuntun päivitykset
Asentelin myös uudestaan perusohjelmat, joita yleensä käytän. Lisäksi kävin korjaamassa fstabiin  SSD:n tarvitsemat optiot noatime ja discard. Lisäsin myös kernelin parametriksi noop-skedulerin.

Näiden ohjeet löytyvät täältä, joten en lähde niiden tekemistä tähän monistamaan:
https://wiki.archlinux.org/index.php/SSD


Katsoin myös Samsungin sivulta, onko heillä uudempaa firmwarea asemaan. Sivuilta oli ladattavissa aseman firmware, mutta se oli sama versio (CXM03BQ1) kuin minulle toimitetussa asemassa.

Muutaman tunnin käytöllä olen erittäin tyytyväinen ostokseeni.  Myös se, että kone toimii ongelmitta (ei mysteeristä hidastelua) Ubuntun i386 (i686) -versiolla on lämmittänyt mieltäni.

Kone on nyt lähes äänetön. Ainoastaan tuuletin saattaa pyörähtää hetkeksi käyntiin, jos kone kuormittuu niin paljon, että suorittimen lämpötila nousee korkeaksi. Kevyellä nettikäytöllä kone on käytännössä äänetön.

Levy näyttää lämpötilakseen 27 astetta.

Kone käynnistyy kirjautumis-ikkunaan vajaassa 10 sekunnissa ja sammuu alle 5 sekunnissa.

sunnuntai, heinäkuuta 08, 2012

NASin levyjen kunnostus

Kannoin NAS-koneen (HP Proliant Microserver)  laitekaapista työhuoneeseen ja avasin sen kotelon. Irrotin kiintolevyt yksi kerrallaan ja kytkin ne työasemani emolevyllä olevaan Intelin SATA-porttiin.
Johdot ylettyivät hyvin koneen ulkopuolelle

Päivitettävän levyn jätin koneen päälle irralleen, mutta laitoin varmuuden vuoksi tyhjän CD-kotelon koneen rungon ja levyn väliin.

Työasemaan virtajohto kiinni, virrat päälle, koneen käynnistys cd-asemalta ja WD:n apuohjelma käyntiin. Tarkistetaan, mikä oli nykyinen lepotilan odotusaika (kaikissa 8.0 sekuntia) ja päivitetään lepoajan odotukseksi 300 sekuntia.
WDIDLE käyntiin CD-asemasta

Päivitys käynnissä
Seuraavaksi kone pois päältä ja sen virtajohto irti. Levyn virta- ja SATA-kaapeli irti ja sen jälkeen kovalevyn kiinnitys takaisin Proliant Microserveriin.
Yksi kovalevy kerrallaan päivitettävänä
Kun kaikki viisi kovalevyä ovat kiertäneet päivitettävänä, Microserverin johdot kiinni, koppa takaisin kiinni ja kärräys paikoilleen laitekaappiin. Kävin vielä BIOSista katsomassa, että USB-massamuisti oli valittu käynnistysasemaksi ja kone tulille. Kone käynnistyi normaalisti ja asentamani palvelut nousivat päälle, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Melkoisen iso homma, mutta tätä vauhtia kovalevyjen laakerit olisivat tulleet elinkaarensa päähän jo vuoden lopussa. Katsoin vielä referenssiluvut jokaisesta kovalevystä, jotta voin myöhemmin tarkistaa, onko luku jatkanut kasvamista. Komento oli seuraava:
$ sudo smartctl --all /dev/sda1 | grep 193 >> arvot.txt

Nyt luvut ovat seuraavat:


$ cat arvot.txt
193 Load_Cycle_Count        0x0032   169   169   000    Old_age   Always       -       95299
193 Load_Cycle_Count        0x0032   198   198   000    Old_age   Always       -       8754
193 Load_Cycle_Count        0x0032   195   195   000    Old_age   Always       -       15819
193 Load_Cycle_Count        0x0032   170   170   000    Old_age   Always       -       91768
193 Load_Cycle_Count        0x0032   195   195   000    Old_age   Always       -       16265


Tuo kakkoslevyn pieni arvo 8754 on hämmentävän pieni, koska esimerkiksi ensimmäistä levyä on käynnistelty 12 kertaa enemmän!

lauantaina, heinäkuuta 07, 2012

NASin levyt

En ajanut S.M.A.R.T: tietoja työasemalta, koska levyt olisi pitänyt irrottaa RAID-ohjaimesta. Muistin kuitenkin, että NAS-aseman vastaavat 2 TB WD Green levyt ovat olleet yhtä kauan tai vähän pidempäänkin käytössä. Niitä on siellä käytössä viisi kappaletta.

SMART-tiedot saa selville smartctl-komennolla. ($ sudo smartctl --all /dev/sdX1 jossa X on tutkittavan kovalevyn numero). Koska käytän Linuxin software raidia, on asemia mahdollista tarkastella myös yksittäin.

Tällaisia tuloksia yllä oleva komento antoi yhdelle RAID-aseman levylle,  aseman Firmware versio on 80.00A80 (vain osa tulosteesta näkyvillä):

SMART Attributes Data Structure revision number: 16

Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:

ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE

  1 Raw_Read_Error_Rate     0x002f   200   200   051    Pre-fail  Always       -       0

  3 Spin_Up_Time            0x0027   143   141   021    Pre-fail  Always       -       9825

  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       75

  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   200   200   140    Pre-fail  Always       -       0

  7 Seek_Error_Rate         0x002e   200   200   000    Old_age   Always       -       0

  9 Power_On_Hours          0x0032   077   077   000    Old_age   Always       -       17177

 10 Spin_Retry_Count        0x0032   100   253   000    Old_age   Always       -       0

 11 Calibration_Retry_Count 0x0032   100   253   000    Old_age   Always       -       0

 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       72

192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       48

193 Load_Cycle_Count        0x0032   170   170   000    Old_age   Always       -       91749

194 Temperature_Celsius     0x0022   119   103   000    Old_age   Always       -       33

196 Reallocated_Event_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0

197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       2

198 Offline_Uncorrectable   0x0030   200   200   000    Old_age   Offline      -       0

199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0

200 Multi_Zone_Error_Rate   0x0008   200   200   000    Old_age   Offline      -       0



SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged
Eli SMART-arvo 193 on jo lähes sata tuhatta! NAS-koneen asemille pitää ajaa myös tuo pidempi lepoajan määritelmä, jotta se ei sammuttele kovalevyjä jatkuvasti turhaan.

Edit: yritin päivittää levyt samalla USB-muistilla, kuin työasemassani. Kone käynnistyi siltä, mutta ei tunnistanut cd-asemaa vaan juuttui siihen. Toin kellariin kaksikin USB DVD-asemaa, jolta yritin käynnistää levykuvan (poltettuani sen uudelleen CD-levylle).

Valitettavasti tämä ei tuottanut tuloksia, koskaUltimate boot CD hyytyi laitteiston tunnistamiseen tai WDIDLE-ohjelman käynnistämiseen. Oletan, että tämä johtuu siitä, että se ei tunnista HP:n koneessa käytettyä SATA-ohjainta.

Luovuin toivosta vähän puolen yön jäkeen ja painuin pehkuihin.



Kovalevyjen lepoajan säätäminen

Törmäsin jo keväällä MuroBBS viestiketjuun "Suunnitteluvirhe WD Green-levyissä?" Sen mukaan Western Digitalin Green -sarjan kovalevyissä on firmwaressa jo oletuksena asetettu liian lyhyt lepoaika, jonka seurauksena asemien Load Cycle Count -arvo (S.M.A.R.T Attribute 193 Load/Unload counter) kasvaa tähtitieteelliseksi. Virrankulutuksen minimoimiseksi siirretään kiintolevyn lukupäät parkki-asentoon sekä sammutetaan kaikki ylimääräinen elektroniikka sen jälkeen, kun levy on ollut kahdeksan sekunnin ajan käyttämättä. Tätä tilaa WD kutsuu nimellä Idle 3.

Turha käynnistely kuluttaa levyn laakereita ja hidastaa koneen käyttöä, kun levyä pysäytellään muutaman sekunnin välein. En ole itse havainnut käyttämieni 2.0 teraisten WD20EARS-levyjen suorituskyvyssä ongelmia, mutta asia on jäänyt vaivaamaan.

Ongelman kiertämiseksi, voi helposti ajaa Western Digitalin julkaiseman ohjelman (WDIDLE3), jolla aseman firmwareen kirjoitetaan 8 sekuntia pidempi odotusaika käyttämättä olemiselle.

Minun ongelmani on 3waren RAID-ohjain, joka peittää fyysiset levyt käyttöjärjestelmältä ja näyttää ne sen sijaan yhtenä virtuaalisena levynä. Se piilottaa kovalevyt myös tältä apuohjelmalta, vaikka se ajetaan DOS-tilassa ja sieltä käsin lukee suoraan levyn firmware-tietoja. SATA-portin tila pitää vaihtaa ohjelman käytön ajaksi legacy IDE -tilaan AHCI-tilan sijaan.

Nyt lomalla ryhdyin puuhaan. Seurasin MuroBBS:n viestiketjun viestissä #271 olevia ohjeita.

Ensin ladataan Ultimate boot CD -versio (ubcd511-custom.iso), jonne WD:n apuohjelma oli jo valmiiksi asennettu. Asensin levykuvan USB-tikulle unetbootin-ohjelmalla. Sen jälkeen käynnistin koneeni tältä USB-muistilta, painamalla F8-näppäintä koneen käynnistyessä.

Ultimate Boot CD:n päävalikosta pitää valita HDD ja seuraavasta valikosta ainoa vaihtoehto "Hard Disk Information & Management". Kun seuraavaksi ladataan DOS, siitä voi hyvin jättää oletuksen, eli listan valinnan 1. Se käynnistää DOS-ikkunan, jossa oletuksena näkyy WDIDLE3-ohjelman ohjeteksti.
WDIDLE ohjelman ohjeteksti ja aseman testaaminen

Kun komennetaan wdidle3 /R, ohjelma listaa löytämänsä kovalevyt ja mainitsee, mitkä ovat Western Digitalin valmistamia malleja. Jos se löytää Western Digitalin levyjä, se tarkistaa, mitä mallia ne ovat ja mille lepoarvolle levy on firmwaressa säädetty.

Oletuksena ohjelma löysi koneestani vain OCZ SSD -aseman (OCZ AGILITY3) ja totesi, ettei se ole WD:n asema.

Sammutin koneen ja irrotin sen virtajohdon. Irroitin RAID-aseman SATA-kaapelin ensimmäisestä WD:n levystä ja kytkin sen emolevyllä olevaan SATA-liittimeen erillisellä SATA-kaapelilla. Käytin eri väristä SATA-kaapelia, jotta näkisin helposti, mitä asemaa olen milloinkin operoimassa.

RAID-asemia päivittämässä. Oranssi johto on kytketty emolevylle, punainen RAID-ohjaimeen

Kone käyntiin uudestaan ja RAID-ohjain valittaa, että yksi levy on pudonnut kyydistä (DEGRADED).
RAID-ohjain toteaa, että yksi levyistä puuttuu

Hetken mietittyään, kone kuitenkin jatkaa käynnistymistä ja se voidaan jälleen käynnistää USB-muistilta ja suorittaa WD:n apuohjelma uudelleen. Se löytää nyt WD:n levyn ja kertoo, että sen odotusajaksi on säädetty 8.0 sekuntia.

Oletuksena lepoaika on väärin. Uusi aika korjataan samalla työkalulla
Uuden lepoajan voi määritellä komentamalla wdidle3.exe /S300, jonka seurauksena uudeksi lepoajaksi tulee 300 sekuntia eli 5.0 minuuttia. Se on arvo, jota WD suosittelee käytettävän. Kun ajaa lopuksi wdidle3.exe /R -komennon se kertoo, että aseman idle3 timer on nyt 300 sekuntia. Vivun voi antaa pienellä tai isolla kirjaimella, molemmat toimivat samalla tavalla.

Tämän jälkeen koneen voi sammuttaa. Kytkin sen jälkeen ensimmäisen levyn takaisin RAID-ohjaimen kaapeliin, irrotin toisen kovalevyn RAID-ohjaimesta ja kytkin sen emolevyllä olevaan SATA-porttiin. Sen jälkeen kone käyntiin ja pääsin asettamaan seuraavalle levylle päivitettyä odotusaikaa.

Näin toimin jokaisen RAID-aseman kovalevyn kohdalla erikseen, joita on siis 4 kappaletta. Jokaisen oletuslepoaika oli 8 sekuntia ja ne on nyt korvattu 300 sekunnilla.


Käyttämäni wdidle-ohjelman versio oli 1.05. Odotuslaskuri on myös mahdollista pyyhkiä tyhjäksi komentamalla wdidle3.exe /D mutta se estää levyjen lepotilan silloinkin kun kone on täysin käyttämättä. Ohjelman mukana toimitettavassa tekstitiedostossa varoitetaan käyttämästä tätä.

**DO NOT USE** the wdidle3.exe /d command. This turns the timer off however 
many people have reported that the drives eventually slow down to a crawl and/or 
generate errors using this command. The best is to change the timer to 300 seconds.

Huvittava yksityiskohta on myös se, että WD ei omien sanojensa mukaan voi tarjota tukea Linux-käyttäjille. Sen sijaan se neuvoo vähentämään järjestelmän logiin kirjoitettavaa tietoa S.M.A.R.T. -tietojen muuttumisesta. Ref: Answer ID 5357.

Edit:

Täällä olevan tiedon mukaan /D vipu ei poista lepotilaa kokonaan vaan asettaa sen 62:een minuuttiin, vaan lepotilan poistamiselle on oma dokumentoimaton komento:  "wdidle3 /S[10000000000]".