perjantaina, huhtikuuta 22, 2011

Päivitin omankin koneeni

Maaliskuussa innostuin päivittämään omankin työasemani. Kaikki alkoi siitä, kun huomasin myytävänä tehokkaan Intel Core i5-650 prosessorin. Koska se käyttää LGA 1156 -kantaa, joka on korvautumassa LGA 1155 -kannalla, ihmiset ovat hankkiutumassa näistä eroon. Prosessori on valmistettu uudemmalla 32 nanometrin litografialla ja sen TDP lämmöntuottoarvo on vain 73 Wattia. Prosessoriytimiä on neljä kappaletta ja yksittäinen core voi rasituksessa kasvattaa kellotaajuuttaan jopa 3.46 gigahertsiin (Turbo Core).

Emolevyn hankin seuraavaksi. Valitsin ASUS P7P55D-E:n joka on edullinen Socket 1156 malli, hyvällä laajennettavuudella. Emo käyttää luotettavaa Intelin P55 Express chipsettiä ja siinä on myös sisäänrakennettu NECin USB 3.0 -kontrolleri kahdella USB 3.0 -portilla. Perinteisiä USB 2.0/1.1 -portteja on 12 kappaletta. Emo on passiivisesti jäähdytetty.

Emolevy ei osaa hyödyntää prosessorissa olevaa grafiikkaohjainta, mutta minulla on suhteellisen tuore näytönohjain vanhasta kokonpanosta. Eniten minua miellytti emolta löytyvät 6 kpl SATA II-liitäntöjä ja niiden lisäksi 2 SATA III 6.0 Gb/s liitäntää. Virransyöttö on 12-vaiheinen ja muistien virransyöttö on 14-vaiheinen (12+2 Phase Power Design) ja jännitettä voi säätää halutessaan jopa 0.00625V tarkkuudella!

Muistiksi tuli 2x2 GB Kingstonin Hyper-X blu 1600MHz DDR3 CL9 XMP perus-setti. Kaupan päälle saa Kingstonin elinikäisen takuun.

Prosessorijäähdyttimeksi ostin kenties ylitehokkaan Noctua NH-D14:n, joka on erinomaisesti testeissä pärjännyt kahdella tuulettimella ja kuudella lämmönsiirtoputkella varustettu jäähdytin.  Painoa tälle monsterille kertyy 1240 grammaa! Coolerin mukana toimitetaan Noctuan NF-P14 ja NF-P12 -tuulettimet sekä maailmalla usean testin voittanut NT-H1 -lämpötahna, joka siirtää lämmön tehokkaasti pois prosessorista.

Lopuksi vaihdoin koteloksi erinomaiseksi arvostellun  Fractal Design R3 -kotelon, jossa on valmiina edellisestä R2-sukupolvesta jatkokehitetty äänieristys ja mahdollisuus jopa 8 tuulettimen liittämiseen.  Kovalevypaikkoja kotelo tarjoaa jopa seitsemän kappaletta.

Lopuksi innostuin hankkimaan vielä nopean SSD-massamuistiaseman, jolta koneen käyttöjärjestelmä ladataan vauhdikkaasti. Asema on OCZ Vertex2 SATA II 60GB malli. Uudet SATA III -mallit ovat jo tulossa, mutta niissä hintaan tulee uutuuslisää ja uutta asemaa olisi joutunut odottamaan jopa kolme viikkoa.

SSD-aseman suorituskyky (Klikkaamalla suuremmaksi)

Kytkin massamuistiksi 4 kappaletta teratavun Samsungin Green SATA II -kovalevyjä, joista tein RAID-5 pakan. Siitä irtoaa noin 170 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeus on vähän vähemmän.
RAID-5 pakan suorituskyky (Klikkaamalla suuremmaksi)

Vanhasta koneesta tuli siis kovalevyjä kolme kappaletta, TV-kortti, näytönohjain, näyttö, hiiri ja näppäimistö. Tulostimeksi hankin joulukuussa Epsonin  Stylus SX620FW-mallin, joka korvautui tammikuussa uudemmalla SX625-mallilla, jonka speksit ovat miltei samat. Pääsyy vaihdokseen oli se, että vanha tulostin söi kuusi erillistä mustekasettia ja uusi pärjää neljällä.

Käyttöjärjestemänä toimii Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat. Ubuntun asetamisessa meni muutama ilta, koska liitin SSD-aseman aluksi SATA III-liittimeen ja se näkyi sdg-asemana. Grub2 halusi asentaa itsensä aina sda-aseman alkuun, joka rikkoi RAID-5 -levypakan. Kun siirsin SSD-levyn ensimmäiseen SATA-porttiin, jolloin se näkyy sda-asemana, meni kaikki ongelmitta ja grub käynnistää koneen oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.