lauantaina, kesäkuuta 26, 2010

Unix is sexy

Törmäsin Twitterissä / Found this from Twitter:
http://twitter.com/markstahler/status/17034154864

perjantaina, kesäkuuta 25, 2010

Työaseman päivitys: FC13

Päivitin työaseman Fedora Core 12 -versiosta Fedora Core 13 -versioon (julkaisun koodinimi Goddard).

Päivitys meni läpi ongelmitta: DVD asemaan ja valitsin "päivitä olemassaoleva asennus". Noin puolen tunnin odottelun jälkeen kone sylkäisi levyn ulos ja pyysi uudelleenkäynnistämään työaseman. Sen jälkeen sisäänkirjautuminen vanhalla tunnuksella ja pääsin tutulle työpöydälle, jossa vanhat tiedostot odottivat. Jopa Nvidian näytönohjain toimi ja sen rautapohjainen kiihdytys oli otettu automaattisesti käyttöön!

Kuten kuvasta näkyy, ajelen edelleen konservatiivisesti 32-bittistä i686-versiota.

Aikaisemmin on usein ollut haaste saada vanha systeemi päivitettyä ja onkin pitänyt tehdä uusi asennus vanhan päälle. Siksi itse käyttöjärjestelmälle ja kotihakemistolle on luotuna omat levyosiot.

Lähinnä huomaan uusia ohjelmaversioita, tärkeimpänä Firefoxin 3.6.4 versio, joka paikkaa edellisessä versiossa havaittuja aukkoja ja nopeuttaa Internetin käyttöä.

lauantaina, kesäkuuta 12, 2010

Prismasonic-linssin asennus

Päätin asentaa Prismasonicin anamorfisen linssin kotiteatteriin.

Aloitin purkamalla kattotelineen paketista.
Kiinnitin telineen linssin kiinnitysrautaan ja sen jälkeen lisävarren telineeseen.
Yhdistelmän kanssa siirryin kellariin, missä katto-osa piti kohdistaa oikeaan paikkaan ja porata sille 10 mm reiät kattoon. Tykki on kiinnitetty samanlaisella telineellä paikoilleen.

Ensin tykin ollessa paikoillaan, piti mitata, mihin kohtaan linssin teline tulisi sijoittaa. Kun päästiin poraamaan, piti tykki irroittaa telineestään, jottei sitä tulisi liattua porauspurulla.

Päätin selvitä kahdella kattoruuvilla, koska itse linssi ei paina paljoa ja reikiä on hankala saada osumaan kohdalleen ylöspäin porattaessa.

Lopuksi tykki ja linssi kiinnitetään katto-osaan. Epsonin linssi on niin iso, että se ei mene linssin etuosan sisälle, mutta on onneksi niin suuri, että se osuu linssin etuosaan molemmilta puoliltaan. Näin linssi kahdistuu varmasti samaan tasoon tykin kanssa.


Kun laitoin tykin päälle, oli kuva vähän sivussa, mutta pienellä linssinsiirrolla se asettui kankaan keskelle. 

Kuva ensin kun prisma on passtrough-asennossa:
Venytetty  100" wide-kuva, ilman kohdistamisen hienosäätöä:
 
Lopuksi siivosin paikat ja pesin teatterihuoneen lattian. Kiinnitin myös toisen takakaiuttimen taakse tehdyn akustiikkalevyn, joka on ollut seinää vasten viime kesästä asti.

Katselin anamorfisella kuvalla (2.39:1) Alien versus Predator ja Zombieland -elokuvat Blu-ray levyltä ja täytyy sanoa, että isompi kuva todella päästää tykin oikeuksiinsa. Avaruuskohtauksissa tuntui samalta kuin elokuvateatterissa eli iso kuva todella vie mukaan tapahtumiin.

AVP-elokuvassa tekstitys kohosi hyvin kuva-alalle, mutta Zombielandissa toinen tekstitysrivi jäi näkyvän kuva-alan ulkopuolelle. Onneksi dialogia on melko helppo seurata englanniksi. Ainoastaan naispääosan esittäjän kommenteista ei tahtonut aina saada selvää.

perjantaina, kesäkuuta 04, 2010

Näytönohjain saapui

Uusi näytönohjain saapui postiin.
Pakkaus

Paketissa on itse näytönohjain, pikaohje, CD-levy, jolla Windows-ajureita, sekä kuponki, jolla saa ladata jonkun ohjelman (Powerdirector 8 HE) Nvidian saitilta. Pakkaukseen on myös painettu kolo jonkinlaiselle edapterille, mutta sellaista ei toimiteta tämän näytönohjaimen mukana.
Pakkauksen sisältö

Näytönohjain on todella simppeli, muutama komponentti itse grafiikkapiirin ympärillä, sekä 8 kpl muistipiirejä. Kondensaattorit ovat alumiinisia, ns solid state -kondensaattoreita, sekä kelat on pakattu metallikuoriin, jonka pitäisi estää niiden vinkuminen. MSI kutsuu tätä teknologiaa Military Class concept:ksi. MSI lupaakin komponenteille 10 vuoden takuun täydellä kuormalla käytettynä. Pelikoneessa luvataan 12 vuotta käyttöikää ja toimistokoneessa 40 vuotta.


Jäähdytys-siili on iso alumiininen ja sen keskellä helposti puhdistettavissa oleva muovinen tuuletin. Liittiminä on HDMI, VGA ja DVI-D. Full-hd 1080p-tuki ja dual-link HDCP-tuki löytyy elokuvien katselmeiseksi. HDMI-litin on 1.3a -tasoa.

Jos käyttäisi ohjainta Windowsin puolella, se tukisi DirecX 10.1 Sharder Model 4.1 teknologiaa windows-peleissä. 10.04 Ubuntussa vakiorepositorystä asennetulla Linux-ajurilla glxgears antaa
19631 frames in 5.0 seconds, joten tulos peittoaa vanhat näytönohjaimeni helposti. Jos muistan oikein, integroitu Intel antoi vajaan 4000 framea.


Nvidian asetusohjelma osaa kertoa näytönohjaimesta mukavasti lisätietoa ja myös lämpötilan ja kuinka kovaa sen tuuletin pyörii. Ohjain osaa myös säätää omaa kellotaajuuttaan ja tehonkulutusta kuormituksen mukaan. Ohjain voidaan tarvittaessa pakottaa myös jatkuvaan maksimisuorituskykytilaan.