sunnuntaina, syyskuuta 12, 2010

Windowsin uudelleenasennus

No niin, Windows on asennettu uusiksi. "Joku" oli pyyhkinyt Windowsin käyttöjärjestelmälevyltä osiotaulun sileäksi. Samalla kerralla oli myös siivoutunut tuo datalevyn osiotaulu. Ne näkee tuosta aikaisemmasta levylistauksesta, eli fdisk ei listaa kahdelle levylle lainkaan osiotaulua. Luulen, että Fedoran asennusohjelma oli koskenut niihin vaikka ei ole antanut siitä mitään viestiä.

Windows 7 asennuslevyllä ollut pelastustoiminto hankasi ensimmäistä kovalevyä 15 minuuttia, käynnisti koneen uudelleen ja alkoi saman homman uudelleen. Neljän kierroksen jälkeen totesin, että se ei saa osiotaulua palautettua eikä konetta käyntiin ilman käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta.

Asensin Windows 7:n iloisena uudelleen ja ihmettelin, miksei se huolinut antamaani tuote-tunnusta, vaikka olen ostanut aivan iskemättömän asennuspaketin. Hain verkosta "varatunnuksen" ja koitin vaihtaa sen asennuksen jälkeen omaan koodiini, ilman tulosta. Vasta kun tutkin asennus-DVD:tä, tajusin, että se on Windows-päivitysversio, eikä ns. täysversio. Eli minun piti asentaa Windows XP pohjalle ja rekisteröidä se, jotta sain päivittää sen lisenssilläni Windows 7 -versioon... Ja koska olin alustanut kovalevyn Windows 7:lla, ei XP suostunut siltä käynnistymään vaan se piti asentaa vielä toisen kerran, jolloin levy alustettiin XP:n omilla työkaluilla.

Myös datalevy piti alustaa uudelleen, koska sillä ei ollut Windowsin mukaan kuin varaamatonta tilaa. Samalla oli hävinnyt 10 vuoden ajalta ottamani digikuvat bittien taivaaseen, onneksi datalevyltä on suhteellisen tuore varmuuskopio.

Pari huomiota: tulostimien kanssa joutuu taistelemaan, koska niille (HP Laserjet 1010 ja Epson Stylus Photo RX700) ei enää tule valmistajalta Windows 7 -ajureita. Ajurit pitää etsiä 32-bittiselle Vistalle ja asentaa ne käsin, mutta molemmat sylkivät testitulosteen ongelmitta.

Olen ostanut verkosta muutaman ohjelman, kuten Norton Antivirus 2011 -version. Koska Symantecin kaupasta ladattu asennusohjelma tuhoutui datalevyltä, ei tietenkään kaupasta sähköpostilla saamani latauslinkki toiminut enää. Ja kun asensin ohjelmiston Trial-version, se väitti että minulla on 30 päivää tilausta jäljellä, vaikka olen ostanut kahden vuoden lisenssin ja rekisteröidyin Norton-tililleni, kunhan kävin resetoimassa unohtuneen salasanani.
Kahden vuoden lisenssi lyheni kuukauteen?

Nyt reilun 10 tunnin asentamisen jälkeen on kone lähtötilassa, eli käyttöjärjestelmä asennettu, päivitykset ladattu ja ohjelmistot asennettu. Aika tehdä varmuuskopio ja levykuva käyttöjärjestelmästä, jotta ensi kerralla pääsisi helpommalla, jos vastaava katastrofi iskisi uudelleen vastaan.

Oli tästä yksi hyvä seuraus: asensin TomTomin asiakasohjelman ja päivitin navigaattorin ohjelmiston uusimpaan versioon, mitä en ole tehnyt hyvään aikaan -- Linuxille kun ei tuollaista asiakasohjelmaa ole tietääkseni olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.