Kotona on käytännöllistä jakaa valokuvia, musiikkia ja muita suuria tiedostoja usean laitteen välillä. Näitä laitteita ovat tietokoneiden ja läppäreiden lisäksi pelikonsolit ja matkapuhelimet, sekä DNLA-yhteensopiva kodinelektroniikka, kuten uudet televisiot.
Parasta laatua haluava hankkii esimerkiksi Buffalo TeraStationin iSCSI rackmount verkkolevypalvelimen.
Me, jotka joudumme toimimaan vaatimattomammalla budjetilla, tyydymme simppeliin NAS-tölkkiin, jossa on riittävästi tilaa ja gigabitin verkkoliitäntä. Itse tutkin jonkin verran vaihtoehtoja ja päädyin D-link DNS-323 verkkokovalevypalvelimeen. Siinä on paikka kahdelle SATA II -kovalevylle, gigabitin ethernet-liitäntä ja sen ohjelmiston voi myös päivittää täysiveriseksi Linux-jakeluksi. Tämä mahdollistaa palvelimen ohjelmistojen vapaan muunneltavuuden, laiteresurssien puitteissa.
Laite toimii yhdellä tai kahdella kovalevyllä, sisältää lämpötilan mukaan säätyvän tuulettimen ja USB-väylän tulostimen jakoa varten. Kovalevyt voidaan asettaa RAID 0/1/JBOD-tilaan tai niitä voidaan jakaa myös erikseen. Laite kuuluu D-Linkin green-mallistoon eli on suunniteltu kuluttamaan vähemmän energiaa kuin valmistajan vanhemmat laitteet. Tämä on mieluisa optio laitteelle, jota on tarkoitus ajaa 24/7-käytössä jopa vuosien ajan.
D-Link mainostaa, ettei laitteessa ole rajoitusta käytettävien kovalevyn koolle, joten hankin sen kaveriksi kaksi Western Digital 2TB Caviar Green SATAII -kovalevyä. Kovalevyssä on WD:n IntelliPower-virransäästöteknologia, joka säätää kovalevyjen pyörimisnopeutta. Levy kuluttaa käytössä 6 wattia ja idlenä vain 3.7 wattia virtaa. Tänä keväänä julkaistuissa malleissa on aseman välimuistia kasvatettu 32MB:stä 64MB:iin. Kovalevyt voidaan asentaa laitteeseen ilman työkaluja.
Asentaminen tapahtuu helposti: NASin etupaneeli aukeaa nostamalla sitä alaraeunasta suoraan ylöspäin ja se voidaan sen jälkeen vetää pois asemapaikkojen tieltä. Asemat työnnetään paikoilleen, ja kunhan asema on oikein päin, sen SATA virta- ja dataliittimet loksahtavat pehmeästi omille paikoilleen. Lopuksi laitetaan etupaneeli takaisin, kytketään verkko- ja virtajohdot laitteen takapaneliin paikoilleen ja voidaan kytkeä virrat päälle.
Laitteen runko on alumiinia ja se johtaa lämpöä suhteellisen hyvin ulos. Kotelon alla on kumiset tassut, jotka eristävät tärinöitä ja pitävät laitteen irti tasosta. Kun lämpötila kohoaa tarpeeksi, alkaa laitteen takapanelissa oleva pieni tuuletin pyöriä ja tehostaa komponenttien jäähtymistä. Laite tuntuu käteen lämpimältä, muttei kuumalta, kun se on ollut usean vuorokauden käytössä. Mittasin Lidlin edullisellä virtamittarilla laitteen kuluttamaksi virraksi 19 wattia kun se on kuormittunut ja noin 12 wattia levossa.
Asentaminen näin isoilla kovalevyillä vie melko kauan, koska tiedostojärjestelmän luominen kestää. Jätin alustamisen etenemään yöksi ja aamulla pääsin jatkamaan laitteen konfigurointia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit jättää kirjoitukseen liittyvän kommentin.