sunnuntai, huhtikuuta 09, 2023

Home Assistant kokemuksia

Minulla on ollut hankittuna pari Raspberry Pi tietokonetta, joita olen käyttänyt mm. Pihole ja Unifi Controller -ohjelmiston ajamiseksi.


Latasin ehkä 2 vuotta sitten Home Assistant käyttöjärjestelmän, jonka asensin Raspberryn SD-muistikortille ja käynnistin sillä laitteen. Sain kotinäkymän avattua, mutta en osannut lisätä laitteita ja kiinnostuksen laantuessa jyräsin melko pian sen jäkeen Home Assistant -asennuksen.


Nyt päätin panostaa älykotiin ja katselin aiheesta muutaman Youtube-videon.

Olin hankkinut kesällä 2021 Raspberry Pi 4 koneen 8 gb muistilla, mutta en ollut ottanut sitä käyttöön. Koska näistä on tullut kova pula, myin tämän käyttämättömän Rasberryn pois ja käytin saadut varat paremman palvelinkoneen hankkimiseen.


Hankin alustaksi Lenovo ThinkCenter Tiny minikokoisen tietokoneen käytettynä. Sen tarkka malli on M710q. Prosessorina toimii vähävirtainen Intel Core i5-7500t ja kesusmuistia on 16 gigatavua. Lisäksi koneessa on Lenovon 256gb m.2 SSD massamuistina.

Lenovo Thinkcentre M710q

Koneen detaljit

Homeassistant asennus onnistui helposti USB-tikulta, koska en halunnut säilyttää koneessa ollutta Windowsia. Pohjajärjestelmäksi asensin Proxmox-virtualisointiympäristön ja ajoin siinä kahta Debian-virtuaalikonetta.


Koska en tiennyt 100% varmaksi, millaisen ympäristön lopulta haluan ja lisäksi huomasin, että toinen virtuaalikone oli käytännössä tyhjäkäynnillä, asensin Home Assistantin kokonaan uudelleen. Käyttöjärjestelmäksi valikoitui Ubuntu Server 22.04 LTS, minimal-asennuksena.


Asensin  Ubuntuun dockerin ja ajan Home Assistantia omassa kontissaan ja sen lisäksi Mosquitto MQTT brokeria omassa kontissaan. Jos jotakuta kiinnostaa, noudatin Home Automation Guyn ohjeita ja hän perustelee Dockerin käytön videollaan.



 

Koska kone on todella järeä tässä käytössä, olen asentanut myös Pihole mainosblokkerin omaan konttiinsa ja lopulta siirsin myös Unifi Controllerin omaan konttiinsa. Näin sain korvattua Raspberry-tietokoneen kokonaan.


Hankin Zigbee radioksi Sonoffin Zigbee 3.0 Plus -tikun johon päivitin coordinator-firmwaren. Firmware-päivitys vaatii tikun avaamisen, joten takuu menetetään. Laite on toiminut täysin ongelmitta ja Zigbee-laitteet ilmestyvät Home Assistantiin lähes automaattisesti. Tikku on 120 cm mittaisen USB-jatkojohdon päässä.


Lenovo on todella hiljainen ja välillä pitää katsoa sen led-merkkivaloja, jotta varmistaa koneen olevan päällä. Prosessori on tyypillisesti 1% käyttöasteella ja prosessorin lämpötila on normaalikäytössä 34 celsius-asteen paikkeilla.


Koneen resurssit riittävät pitkälle tulevaisuuteen. Toisin sanoen, vastaava kone vaatimattomammalla prosessorilla ja 4 GB keskusmuistilla olisi tarpeeksi tehokas.



Kone kuluttaa normaalikäytössä vain 4,5 wattia, joten se kuluttaa vain 1 - 1,5 kertaa sen, mitä Raspberry Pi vei peruskäytössä.



Jos näpertely kiinnostaa ja haluat saada älykotilaitteistasi kaiken mahdollisen hyödyn irti, suosittelen Home Assistantin kokeilemista.