Päätin kirjoittaa ylös kokemuksia Final Cartridge III (FC3) moduulista Commodore 64 käytössä. Kyseessä on laajennusmoduuli, joka tarjoaa kasetti- ja levy-turbolataajan (fast loader) ja muistikuvan jäädyttäjän (freezer), jolla voidaan pysäyttää käynnissä oleva ohjelma ja jatkaa sen käyttöä myöhemmin samasta pisteestä. Moduuli toimii sekä Commodore 64 että 128 tietokoneiden kanssa.
Final Cartridge III moduuli |
Moduulit ovat muistivälineitä, jotka voidaan kytkeä Commodore 64 takapaneelissa olevaan moduuliporttiin. Kun laitteeseen kytketään virta, suoritetaan välittömästi moduulin EPROM-piirillä oleva ohjelma. Aluksi pelejä myytiin moduuleina, mutta vähitellen edullisemmat c-kasetit ja levykkeet korvasivat ROM-moduulit. Nykyään FC3 moduulissa ROM-muistia on 64 kilotavua, joskin alkuperäistä Final Cartridge ja Final Cartridge+ moduulia myytiin pienemmällä 16 kilotavun muistimäärällä.
Moduulin poistaminen ja liittäminen moduuliporttiin vaatii tietokoneen sammuttamisen, koska moduulin kytkeminen käynnissä olevaan laitteseen voi vaurioittaa sitä pysyvästi.
FC3 toimintopainikkeet |
FC3 moduulissa on kaksi kytkintä: reset (nollaa) ja jäädytä, jolla voidaan joko alustaa tietokone alkutilaan tai jäädyttää sen hetkinen suoritustilanne ja tutkia muistin sisältöä. Reset alustaa käynnissä olevan tietokoneen vastaavalla tavalla kuin jos kone sammutettaisiin ja käynnistettäisiin virtapainikkeesta, tyhjentäen työmuistin. Se suorittaa laitteistopohjaisen hard resetin, eikä vain ohjelmallista resettiä (sys64738).
Jäädyttäminen käynnistää freezer-toiminnon. Jäädyttäminen pysäyttää käynnissä olevan ohjelman ja sen tilan voi tallettaa levylle, josta sen suorittamista voi jatkaa myöhemmin. Sprite-grafiikkaa voidaan muokata (MWRITE) tai tallettaa (S), tai niitä voidaan tulostaa. Ohjelman tietoja voidaan myös muokata, kuten kytkeä pelissä automaattitulituksen päälle tai antaa pelaajalle lisäelämiä.
Moduuli voidaan myös poistaa kokonaan muistista, jolloin sellainen ohjelma (esimerkiksi kopiosuojattu peli), joka käyttää moduulin kanssa samaa muistialuetta, voi toimia normaalisti. Tällöin kone toimii samalla tavalla kuin jos FC3 moduuli olisi poistettu kokonaan käytöstä. Tästä tuleekin Final Cartridge moduulin nimi, eli sitä ei teoriassa tarvitse koskaan poistaa laitteesta. Poistaminen tapahtuu moduulin oman ohjelmiston kautta, System / Final Kill komennolla tai basic-tulkista, erityisellä komennolla KILL.
Moduulin ohjelmistossa on oma graafinen käyttöliittymä, jossa voi liikkua hiiren, peliohjaimen tai funktionäppäinten avulla. (F1 = ylös, F3 = alas, F5 = vasemmalle, F7 = oikealle ja Commodore-logonäppäin valitsee). Ohjelmisto sisältää mm. tekstieditorin, levykkeenhallintaohjelman, kellon ja laskimen. Jos konetta käynnistettäessä pidetään RUN/STOP näppäintä pohjassa, kone käynnistyy normaaliin basic-tulkkiin, eikä moduulin tarjoamaan käyttöliittymään. Graafisesta käyttöliittymästä voi siirtyä myös basic-ikkunaan komennolla System / BASIC.
Voit palata graafiseen käyttöliittymään basic-tulkista komennolla “DESKTOP”.
Piirikortti, joka työnnetään kuusnelosen moduliporttiin |
Latausten nopeuttaminen on useimmille pääsyy FC3 moduulin hankkimiseksi. FC3 sisältää sekä kasettiaseman että levykeaseman toimintoja nopeuttavan turbolataajan. Lataaja on basic-tulkille läpinäkyvä ja tiedostojen lataus moninkertaistuu jopa kymmenkertaisesti sitä käytettäessä.
Erityisen kätevä latausturbo on käytettäessä muistikorttipohjaista SD2IEC-kasettiasemaa, joka ei tarvitse moduuliporttia. Näin SD-muistikortilta ladattavat ohjelman toimivat normaalia huomattavasti nopeammin. Latausturboa käytetään kasettiohjelmalle, kun ohjelma ladataan virtuaaliasemalta 7, eli komennolla LOAD ”name”,7 ja SAVE ”name”,7.
Latausturbo toimii Funktionäppäimillä: F1 tulostaa levykkeen listauksen (LIST). F7 tulostaa levykkeen sisällön ylikirjoittamatta muistissa olevaa basic-ohjelmaa, sama kuin komento d0. F5 lataa halutun ohjelman (oletuksena levykkeen ensimmäisen ohjelman) muistiin ja F3 suorittaa ladatun ohjelman (RUN). F2 käynnistää konekielimonitorin. F6 tallettaa muistissa olevan ohjelman kasetille.
Levyturboa käytetään komennoilla DLOAD, DSAVE, DAPPEND ja DVERIFY. Sen kanssa ei tarvitse käyttää asematunnusta, eli DLOAD ”nimi”. Levyasematunnusta voi vaihtaa FC3 komennolla DOS”9, joka vaihtaa aktiiviseksi laitteeksi levyaseman 9.
Moduuli sisältää laajennuksen Commodoren vakio basic-kieleen. Laajennoksen avulla basic-ohjelman rivinumerot voidaan järjestää uudelleen (RENUMBER) tai disketin sisältö voidaan ladata ilman, että se ylikirjoittaa muistissa olevan basic-ohjelman.
Levykkenhallintaohjelma sisältää seuraavia toimintoja:
Ohjelman nimen muuttaminen
Ohjelman käynnistäminen
Levykkeen nimen vaihtaminen
Levykkeen pika-alustus
Levyn tyhjentäminen
Levyn alustaminen
Levykkeen validointi
Ohjelman poistaminen (scratch)
Hakemiston sisällön näyttäminen
Vika-kanavan (error-channel) lukeminen, joka kertoo levyaseman tilan
FC3 moduuli on yksi kaikkien aikojen suosituimmista laajennoksista ja sitä valmistetaan edelleen harrastajaryhmien toimesta. Oman moduulini ostin huuto.net kauppapaikalta. Manuaalinkin moduulille voi löytää sähköisessä formaatissa pienellä guuglaamisella.