perjantaina, maaliskuuta 02, 2012

IO Level UP

Ihmettelin uuden SSD-aseman testituloksia. Niiden mukaan se on yhtä hidas tai jopa vähän hitaampi kuin vanha SSD-asema!

Vanhan aseman siirtonopeus oli keskimäärin 209 MB sekunnissa. Uuden aseman maksimi siirtonopeus oli  vaivaiset 205 MB sekunnissa.
Lukunopeus Agility3-asemalla

Kävin tukimassa BIOS-asetuksia ja muistin, että kone käynnistyessään sanoo, että IO Level UP valinta on asennossa "USB 3.0". Jotenkin muistin, että sen toinen vaihtoehto on SATA 6.0 Gb/s. Vaihdoin asetuksen arvoksi "SATA 6.0 Gb/s" ja nyt testitulokset nopeutuivat (levy käytössä samaan aikaan mittauksen kanssa) 346 MB sekunnissa!
IO Level UP vaihdettu SATA 6.0 Gb/s asentoon

Asus kertoo sivuillaan IO Level UP -toiminnosta näin:
Turn on IO Level UP to boost the USB 3.0 or SATA 6Gb/s data transfer rate to up to 500MB/s! Users can flexibly switch between full-speed PCIe x16 mode for their graphics cards and IO Level UP for rapid data throughput.
ASUS IO Level UP for Ultra Performance
- True USB 3.0 or True SATA 6Gb/s Support
Testasin vielä vaikuttaako tämä PCI Express-väylään, jossa RAID-ohjaimeni asustaa ja sain seuraavia mittaustuloksia:
RAID5-pakan suorituskyky (4x WD EARS)
Tähän ei siis tullut vanhaan nähden mitään muutoksia (aikaisemmin tulos 157,0 MB/s) , joten tuo SATA 6.0 Gb/s-liitynnän nopeutus hidastaa vain USB 3.0 -väylää, ei kaikkia PCI Express -väyliä, joka sopii minulle paremmin kuin hyvin.

"Viripalaa" työasemaani

Kävin tänään hakemassa OCZ Agility 3 SATA III SSD-aseman. Sen kapasiteetti on 60 GB. Vanha SSD-asemani on myös OCZ, mutta Vertex 2 -sarjaa eli tukee vain SATA II -nopeutta. Uusi asema on synteettisissä testeissä noin kaksi kertaa vanhaa asemaa nopeampi.

Lisäksi ostin 8 GB Kingston HyperX DDR3-muistia. Ne ovat 1600 MHz -nopeudelle speksattu samoin kuin vanhat muistini, jotka olivat HyperX Blue-sarjaa kun uudet ovat HyperX Red Limited edition -sarjaa. En tiedä mitä muuta eroa kuin headspreaderin väri näissä muistimalleissa on. Ainakin latenssit ja voltit ovat ihan samat. Ilmeisesti normaalissa HyperX Blue -sarjassa ei enää ole elinikäistä takuuta, jonka Red-sarja saa.
Uusi asema paikoillaan

Kone auki ja uusi SSD-asema kiinni levykelkkaan ja siihen SATA-kaapeli ja virtakaapeli kiinni. SATA-kaapelin toinen pää kiinni emolevyn harmaaseen SATA 6.0 GBs -liittimeen. Sen jälkeen kone tulille ja kopioimaan vanhan SSD-levyn sisältö uudelle levylle:

$ sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdc

Kopiointi kesti vajaan puoli tuntia. Vanha levy oli myös 60GB, mutta se ilmoitti silti, että käytettävää tilaa oli vain 55 GB.

Uusi levy näyttää 60 GB vapaata tilaa ja levyltä levylle kopioinnin seurauksena uudelle levylle jäi noin 5GB osioimatonta tilaa. Vapaa tila kannattaa joidenkin lähteiden mukaan jättää osioimatta, jolloin aseman pitäisi pystyä ottamaan se käyttöön, mikäli sen tarvitsee levyn ikääntyessä kirjoittaa vikaantuneilta sektoreilta tietoa. Jokin firmware saattaa jopa nopeutua tyhjän tilan ansiosta.

Sammutin koneen, vedin vanhasta levystä johdot irti ja vaihdoin BIOS:sta uuden SSD-aseman käynnistyslevyksi. Ihmeekseni kone käynnistyi muutamassa sekunnissa ja pääsin kirjautumaan tutulle työpöydälle. Edes grubia ei tarvinnut asentaa uudestaan. Helpoin koneen tehonlisäys ikinä.
Vanha levy menossa "kiertoon"

Ubuntu-asennukseni vie 6.2 GB, joten asemalla on vielä noin 42 GB tyhjää tilaa. Koska home-levyosio on asennettu erikseen RAID5-pakalle, joten isommasta SSD-asemasta en olisi suuremmin saanut lisähyötyä.

Uusi muisti tunnistuu myös hienosti:
$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:         12122       1094      11028          0         55        444
-/+ buffers/cache:        594      11528
Swap:            0          0          0
$